Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Paladyum fiyatları 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Paladyumun ons fiyatı, dün

Paladyumun ons fiyatı, dün 949,80 dolarla son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Küresel ekonomik endişeler, paladyum fiyatlarının aşağı yönlü seyrini etkilemeye devam ediyor.

Elektrikli araçlara olan artan talep, paladyum fiyatlarına olumsuz etki ediyor. Analistlere göre, paladyum otomobillerde kullanılan katalitik konvertörlerin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Elektrikli araçlara olan ilgi arttıkça, normal içten yanmalı motorlu araçlara olan talebin azalabileceği öngörülüyor. Bu durum, paladyum talebi konusundaki endişeleri arttırıyor.

Paladyum, resesyon endişeleriyle birlikte en fazla etkilenen emtialardan biri oldu. Küresel olarak arz fazlası olabileceği düşüncesi, paladyum fiyatlarının düşüşüne neden oldu.

ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikası izlemesine dair endişeler de emtia piyasasında dalgalanmalara yol açıyor ve bu durum da paladyumun değerini aşağı çekiyor.

Ayrıca, analistlere göre otomobil üreticileri, katalitik konvertörler için daha ucuz olan platin metale yöneliyor. Bu da paladyum fiyatlarını aşağı çekiyor.

Bu gelişmelerle paladyumun ons fiyatı 949,80 dolarla Ağustos 2018’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu, paladyumun 5 yılın ardından ilk kez 1.000 doların altına inmesine neden oldu. Yıl başından itibaren paladyumun değeri %45’in üzerinde düştü.

Düşüş eğilimi geçen yıldan beri devam ediyor. Mart 2022’de, paladyumun ons fiyatı 3.435,50 dolarla tarihi zirveyi görmüştü. O dönemde, Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı arz endişeleri, paladyumun rekor seviyelere çıkmasına neden olmuştu.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, paladyumun 2022 yılında 3.000 doların üzerine çıktığını ancak daha sonra sürekli düşen bir trend izlediğini belirtti.

Özellikle 2022’ye kadar olan dönemde, otomotiv sektöründen gelen talebin paladyumu yükselttiğini ifade eden Ergezen, ancak artan faiz oranları ve ekonomik yavaşlama, paladyum talebini etkiledi.

Ergezen, paladyumun otomotiv sektöründeki değişimle alakalı olduğunu vurgulayarak, elektrikli araçların yükselişiyle otomotiv sektöründe kullanılan malzemelerin değiştiğini ve paladyum talebinin bu değişime bağlı olarak azaldığını belirtti.

Otomotiv sektöründeki değişimin devam edebileceğini söyleyen Ergezen’e göre, paladyumun değerindeki düşüşün sebeplerinden biri de bu sektördeki evrim