Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan açıkladı. Kaç Suriyeli vatandaşlık aldı?

Bakanlık tarafından 2024 Mali

Bakanlık tarafından 2024 Mali Yılı Bütçesi’nin kabul edildiğini ifade eden Yerlikaya, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Bakan Yerlikaya, terörle mücadelede kimyasal silah kullanımına dair “Bu iftiraların kaynağı bölücü terör örgütüdür, PKK’dır. Bu iftiralara geçmişte gerekli cevaplar verilmiştir. Kahraman Türk Ordusu, tarih boyunca nasıl yüksek bir karaktere sahip olduğunu savaş dönemlerinde birçok kez dosta düşmana göstermiştir.” şeklinde konuştu.

Aysel Tuğluk’un durumu üzerine bilgi veren Yerlikaya, “Aysel Tuğluk, terör örgütü propagandası yapmak suçundan ifadesi alınmak üzere davet edildi. Davet üzerine yakınlarının refakatinde, hastalığı göz önünde bulundurularak kelepçe takılmadan mahkemede ifade verilmesi sağlanmış, ilgili mahkemece serbest bırakılmıştır.” dedi.

Bakan, kolluk kuvvetleri içerisinde suçtan dolayı ihraç edilen personel sayısını 2017-2023 döneminde şu şekilde açıkladı: “Polis, jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda meslekten ihraç sayısı 6 bin 591, devlet memurluğundan ihraç sayısı 2 bin 528, toplam ihraç sayısı 9 bin 119.”

Afganistan uyruklu vatandaşların sınır dışı edilmesi konusunda Yerlikaya, “2023 yılı ilk 10 ayında Afganistan’a düzenlenen özel uçak seferleriyle 14 bin 386 ve tarifeli uçuşlarla 14 bin 348 olmak üzere toplam 28 bin 734 Afganistan vatandaşının ülkesine dönmesi sağlandı. Önümüzdeki hafta 9 uçuşla, 1788 Afgan vatandaşı daha gönderilecek.” diye açıklama yaptı.

Suriyelilere sağlanan sağlık hizmetleriyle ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Yerlikaya, “Ülkemizde bulunan Suriyelilerin kimlik bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Türkiye’de hizmet alabilmek için geçici koruma kimlik belgesi olmalıdır. Geçici koruma altında olan Suriyelilerin, Türkiye’de doğan çocukları geçici koruma altındadır. Kesinlikle vatandaşlığa alınmamıştır. 2023 Kasım itibariyle Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli sayısı 237 bin 995, 18 yaşını dolduran Suriyeli sayısı ise 156 bin 987.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Bakan Yerlikaya, 2023 yılı itibarıyla ülke genelinde 51 bin 914 ruhsatsız silahın ele geçirildiğini ve bu konuda bir önerinin yakın zamanda geleceğini ifade etti. Gösteri ve eylemlerle ilgili bilgileri de paylaşan Bakan, “Yılbaşı ile 30 Eylül tarihleri arasında ülke genelinde düzenlenen 36 bin 670 eylem ve etkinliklerin sadece yüzde 0,3’ü iptal edilmiştir. Eylem ve etkinliklerin yüzde 99’undan fazlasının demokratik ve hür bir ortamda gerçekleştirildiğini görüyoruz.” dedi.

Son olarak, “Cumartesi anneleri” ile ilgili olarak, “Cumartesi anneleriyle ilgili biz iyi niyetliyiz. Onlar da zaten mağdur. Sayın Cumhurbaşkanımız da aynı şeyi söylemişti. Biz onun da cümlesinden o zamanki sözünden hareketle bu meseleyi en güzel şekilde çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığı’nın 2024 Mali Yılı Bütçesi de kabul edildi. Yerlikaya, “İçişleri Bakanlığı ailesi olarak, 600 bin personelimizle ülkemizin huzuru ve güvenliği adına canla başla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.