Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferinin üzerinden üç yıl geçti

Azerbaycan ordusu, 44 gün

Azerbaycan ordusu, 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı’nda topraklarını geri alarak uzun yıllar süren vatan hasretine son verdi.

Ermenistan, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından Karabağ ve çevresindeki Azerbaycan topraklarını işgal etmiş ve bu işgal 30 yıl boyunca devam etmiştir. Ermenistan ordusu, Azerbaycan askerlerine ve sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirmiş, sivillere zarar vermiştir.

27 Eylül 2020’de, temas hattındaki köylerin ağır silahlarla saldırıya uğraması, Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle karşı operasyon başlatmasına yol açtı. Bu operasyon kısa süre içinde bir “vatan savaşı” halini aldı ve 44 gün boyunca devam etti. Azerbaycan ordusu, 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü geri aldı.

Savaş sırasında Azerbaycan ordusu 2,908 askeri şehit verdi ve 94 sivil Azerbaycanlı, Ermenistan’ın saldırıları sonucu hayatını kaybetti. 8 Kasım 2020’de Azerbaycan ordusu Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’yı kurtardığında, Ermenistan savaşın sonunu kabul etti. Bu tarihten sonra 10 Kasım 2020’de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan üçlü bildiriyle savaş sona erdi. Bildiri gereği Ermenistan ordusu Ağdam, Kelbecer ve Laçın illerini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşın sonucunda, 10 Kasım tarihi “Zafer Günü” ilan edilmişti, ancak Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat günü olan 8 Kasım tarihiyle değiştirildi.

Azerbaycan savaş sırasında silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) aktif olarak kullandı ve Ermenistan ordusuna ait birçok silah ve mühimmatı imha etti. Bu SİHA’larla kaydedilen savaş görüntüleri Azerbaycan’da sevinçle karşılanırken Ermenistan tarafında psikolojik olarak olumsuz etki yarattı.

Savaş sırasında Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destek, Azerbaycan halkı ve ordusu için büyük moral kaynağı oldu. Türk devlet yetkilileri, Azerbaycan’ın yanında olduklarını sık sık ifade ettiler ve üçüncü ülkeleri Azerbaycan’ın haklı mücadelesine müdahale etmemesi konusunda uyardılar.

Savaş sonrası Azerbaycan, işgalden kurtarılan bölgelerin imarı ve yeniden yapılandırılması için önemli çalışmalar başlattı. Yıkılan altyapı yeniden inşa edildi, tarım alanları ekilmeye başlandı ve yeni yerleşim birimleri inşa edildi.

Azerbaycan ayrıca, Ermenistan ile barış elde etmek için diplomasiye odaklandı. İki ülke arasında gelecekte barış anlaşması yapılması bekleniyor ve bu süreç, uluslararası arabulucuların gözetiminde devam ediyor.

Son olarak, Azerbaycan ordusu, Karabağ’da 2023 yılında anayasal düzeni yeniden tesis etmek amacıyla “antiterör operasyonu” başlattı. Bu operasyon sonucunda Ermenistan ordusu bölgeyi terk etti ve Azerbaycan egemenliği tam anlamıyla sağlandı.