TÜİK verilerine göre, mayıs ayında en yüksek reel getiri brüt mevduat faizinden elde edilirken; yıllık bazda külçe altın yatırımcısını en çok sevindiren araç oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2025 dönemine ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımladı. Aylık bazda yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, brüt mevduat faizi oldu. Yıllık bazda ise külçe altın, diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktı.
AYLIK BAZDA EN YÜKSEK REEL GETİRİ MEVDUAT FAİZİNDEN GELDİ
TÜFE ile indirgendiğinde, mayıs ayında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstrüman yüzde 1,80 oranıyla brüt mevduat faizi oldu. Aynı veri Yİ-ÜFE ile hesaplandığında, mevduat faizinin reel getirisi yüzde 0,86 olarak kaydedildi.
Mevduat faizinin ardından külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 0,80, TÜFE’ye göre ise yüzde 1,74 oranında yatırımcısına kazandırdı. Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ise sırasıyla yüzde 0,62 ve yüzde 1,57 oranlarında reel getiri sundu.
EURO VE DOLAR POZİTİF GETİRİ SAĞLASA DA BIST 100 GERİLEDİ
Mayıs ayında euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,37; TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 0,56 oranında yatırımcısına reel kazanç sağladı. Doların reel getirisi ise Yİ-ÜFE bazında negatif seyir göstererek yüzde -0,70 kayba yol açarken, TÜFE ile hesaplandığında yüzde 0,23 oranında mütevazı bir getiri sundu.
Borsa İstanbul’daki yatırımcılar için tablo daha olumsuzdu. BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,44, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,53 oranlarında yatırımcısına reel kayıp yaşattı.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE ALTIN ÖNE ÇIKTI
Yıllık bazda yapılan değerlendirmede, külçe altın en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 37,32, TÜFE’ye göre ise yüzde 24,87 oranlarında reel kazanç sağladı.
Brüt mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 16,38, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,83 oranında getiri sağladı. Euro ise sadece Yİ-ÜFE’ye göre pozitif (yüzde 1,98) reel getiri sundu.
Öte yandan, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Yİ-ÜFE ile hesaplandığında yüzde 0,68, dolar yüzde 2,28 ve BIST 100 yüzde 27,26 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde bu kayıplar daha da belirginleşti. DİBS yüzde 9,69, dolar yüzde 11,14, BIST 100 endeksi ise yüzde 33,85 oranında yatırımcısına reel zarar yazdırdı.
ALTIN, GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR
2025 yılı boyunca süregelen enflasyonist baskılara rağmen, külçe altın yıl genelinde yatırımcısına istikrarlı şekilde kazandırmaya devam etti. Düşük riskli alternatifler arasında yer alan brüt mevduat faizi ise aylık bazda rekabetçi getiri sunarak yatırımcının dikkatini çekti.




