Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YÜZDE 25’LİK KİRA ZAM ORANI 1 YIL GEÇERLİ OLACAK

TÜGEM İl Başkanı Kenan

TÜGEM İl Başkanı Kenan Uzman, 1 Temmuz’dan itibaren 1 yıllığına geçerli kira zam oranı yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. İlgili artışın sadece konutlardaki kira artışları için geçerli olacağını aktaran Kenan Uzman, artış yasal olarak yapılmadığı takdirde her iki taraf için de cezai uygulamanın söz konusu olabileceğini belirtti.

Kira artışlarında 1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek zam oranını yüzde 25 olarak sınırlandıran yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde uyarınca 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

1 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Başkan Uzman, konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerli olduğunu söyledi. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde, değişim oranının geçerli olduğunu söyleyen Uzman: “Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır” şeklinde konuştu.

SADECE KONUTLAR İÇİN GEÇERLİ

İlgili artışın sadece konutlardaki kira artışları için geçerli olacağına dikkat çeken Kenan Uzman: “Tebliğ yürürlüğe girene kadar, artışlar TÜFE 12 ay ortalamasına göre yapılacak. Son açıklanan mayıs ayı TÜFE 12 aylık ortalaması yüzde 39.33’dür. Bu oran haziranda sözleşmesi yenilenecek konut ve işyeri sakinleri için üst sınırdır. Kira artışı geriye yönelik olarak işletilemeyecektir. Artış yasal olarak yapılmadığı takdirde her iki taraf için de cezai uygulama söz konusu olabilir. Düzenleme 5 yıl sonra açılabilen kira tespit davalarını etkilemeyecek” diyerek sözlerini tamamladı.