Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KASAP: “ENGELLERİ BERABER AŞACAĞIZ”

CHP Kütahya Milletvekili Dr.

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, engelli vatandaşların istihdam, eğitim ve ekonomik sorunlarının araştırılması amacıyla verilen CHP grup önerisi üzerine bir konuşma yaptı. Kasap; “Engelli kardeşlerimizin birçok sorunu var ama onları bizim dışımızda duyan yok. İktidarımızda birçok sorunu beraber aşacağız” dedi.

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, mecliste söz alarak engellilerin problemlerini gündeme getirdi. İşaret dilinden engelli maaşına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunan Milletvekili Kasap, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

“ENGELLİLERİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL BAKANLIK”

İşitme engelli vatandaşların mecliste yapılan açıklamaları anlamadığını söyleyen Milletvekili Kasap: “Söylediklerimizi anlayamıyorlar, öğrenme imkânları da yok, tezat orada. Ayrıca, Türkiye’de engellilerin karşısındaki en büyük engel bence buradaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve onun zihniyeti. Şöyle söyleyeyim değerli arkadaşlar: 420 bin hak etmeyen kişiye maaş bağlayan bir bakanlığımız var. Gerçekten, engellilikle zerre miktar alakası yok, kayıtlarını bulamıyorlar, kendileri hastanelerden istemişler, bulamıyorlar ve o 420 bin kişiye maaş bağlanmış, yersiz ödeme yapılmış; kendileri de kabul ediyorlar ve kamu zararı var” ifadelerin yer verdi.

“ENGELLİ MAAŞI SADECE 50 DOLAR”

2022 yılı için yüzde 40-69 oranında engeli olan bir şahsa verilen maaşın 657 Türk lirası olduğuna dikkat çeken Fazıl Kasap: “Yani 50 dolar. Yüzde 70 ve üzeri olanlara verilen maaş ise 60 dolar. Tam bağımlı engelli bakım aylığı alan birine verilen maaş da 125 dolar karşılığı bin 800 küsur lira. İstihdama yönelik bir şeyler yapabiliyor musunuz? Yapamıyoruz. Şöyle bir yapılanma var orada da: 50 kişiye 3 istihdam; bunun benzeri ülkelerde 15 kişiye 1 istihdam. Kamuda şöyle: Uluslararası örnekleri genelde 15 kişiye 1 istihdam şeklinde olması gerekiyor. İşverenler genelde 40 civarında, 40-50 arasında bir blokaj koyuyor, orada engelleme yapıyor ve 3 kişiyi istihdam ediyor; kamu aynı şekilde. Küçük kaymakamlıklar var, küçük idareler var; buralarda da 50 kişilik personeli olmadığı için yine engelli istihdamının önüne geçiyoruz. Burada sıkıntı var” açıklamasında bulundu.

“İŞİTME ENGELLİLERE GEREKEN HASSASİYET GÖSTERİLMİYOR”

İşitme engellilerin sosyal hayatta yaşadığı problemlere de değinen Milletvekili Fazıl Kasap, şunları söyledi: “Mesela, burada milletvekili arkadaşlarımız var, hiçbir milletvekilimiz şu anda bir işitme engelliyle iletişim kuramaz. Ben, hastanelerde, kamu binalarında, her yerde işitme engellilere, görme engellilere bu konuda gereken şeylerin yapılmadığı kanaatindeyim ve yapılabilecek şeyler var. Düşünebiliyor musunuz, bir ortopedik engelli uçakta lavaboya nasıl gidebilir, otobüste nasıl oturabilir? Amerika’da ve Avrupa’da arkadaki 2 koltuk boşaltılmış, uçaklar için gerekenler yapılmış ama Türkiye’de bunların hiçbiri yok, hiçbiri yok” şeklinde konuştu.

“ENGELLİLERE HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMİYOR”

Kasap: “Ben bir hekim olarak şöyle söyleyeyim: Rapor almadaki sıkıntılarının çok büyük olanlarından bir tanesi şu: Engellilere genelde şöyle bir rapor veriliyor; tam bağımlı, kısmi bağımlı. Ya, arkadaşlar bir şahıs kendi banyosunu, kendi temel ihtiyaçlarını gideremiyorsa ‘tam bağımlıdır’ denir ve Amerika’da bununla ilgili tekrar rapor alma ihtiyacı duymuyorsunuz. Sosyal çalışmacılar, ailesiyle birlikte izlediğinde, incelediğinde bu rapor veriliyor. Bütün bu engellerin kaldırılması için önce zihniyetin değişmesi gerekiyor. Engelli bir Aile Bakanlığı olmaması gerekiyor, engelli düşmanı bir Aile Bakanı olmaması gerekiyor. Gerçekten engellilere hak ettiğini vermeyen bu ülke… Bakın, yüzde 36,2’lik bir yeniden değerlendirme yaptınız, peki bu 657 liraya niye yapmıyorsunuz? Geliriniz var, ben size şöyle söyleyeyim: Sosyal Dayanışma Fonu’nun gelirlerinden bir tanesi trafik cezaları, yüzde 36,2 artırdınız ama burada 650 lirayı yani 50-60 doları artırmıyorsunuz. Bu engellerin ortadan kaldırılması için bu önergeye ‘evet’ vermenizi istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.