Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lavabo açıcılar patlar mı?

Lavabo açıcıları kullanırken dikkat

Lavabo açıcıları kullanırken dikkat edilmesi gereken basit ama etkili kurallar bulunuyor. Bunlara uyulmadığı takdirde ise istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor. 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da lavabo açıcının patlaması nedeniyle akıllara ‘acaba her defasında patlar mı?’ sorusunu akıllara getirdi. 

Lavabo açıcılar patlar mı?

Kimya Mühendisi İSG Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Gezen, lavabo açıcıların ‘sodyum hidroksit’ yani ‘Kostik’ olduğunu ve kendi kendine patlamayacağını belirterek, “Kostiktir, yani beyaz Ayvalık sabunu ham maddesidir. Kostiktir ama çok kuvvetli yakıcı ve dağlayıcıdır. Bunu biz zıt bir kimyasal maddeyle bir araya getirirsek çok şiddetli kimyasal tepkime olur. Tepkime sonucunda ısı açığa çıkar, toksik gazlar açığa çıkar ve yakıcılığı dağlayıcılığı daha şiddetlenebilir.” dedi.

LAVABO AÇICILAR NASIL KULLANILMALI?

Lavabo açıcıların kullanımını anlatan Gezen, şöyle devam etti:

“Lavabo açıcı tıkanan lavabo içerisine dökülür. Üzerine 50 santimetre uzaktan veya 1 metre kadar uzaktan kaynar su dökülerek, sadece kaynar su başka hiçbir madde değil, oradaki yolu açar.

Lavabo açıcılar patlar mı?

Kostiğin bir özelliği de yağları çözmesinin yanında saçları, kılları, vücuttan sökülen artık deri parçalarını da yakarak o yolu açar. Lavabonun giderini açar.” 

PATLAMA OLURSA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?

Bu tür bir lavabo açıcı patlama olayı yaşanması durumunda ilk müdahalenin en az 15 dakika akan suyla vücutta bulaşan yerlerin yıkanması olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, “Yani kişinin bilinci yerindeyse o kimyasal maddeyi cilt üzerinden atmak önemli.

Bilinci yerinde değilse derhal 112 aranarak acil yardım istenmeli. En az 15 dakika akan duru suyla temizlemesi gerekiyor. Ondan sonra en yakın sağlık merkezine gidilmeli.”

Lavabo açıcılar patlar mı?