Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl yaptığı yoğun çalışmalarla 1.149 tarihi eseri yurt dışından geri almayı başardı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nın öncülüğünde, İçişleri, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucu, yurt dışına kaçırılan çok sayıda değerli eser Türkiye’ye kazandırıldı.
Bu yıl Türkiye’ye dönen en önemli eserlerden biri, Yunanistan’da kaçakçıların elinden kurtarılan Lidya medeniyetine ait 1.055 sikke oldu. 7. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar olan döneme ait bu sikkeler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Atina’da düzenlenen bir törenle teslim edildi.
ABD TARİHİ ESERLERİ TÜRKİYE'YE İADE ETTİ
ABD’de ele geçirilen 41 tarihi eser, Türk yetkililer tarafından New York’ta teslim alındı. Bunlar arasında, Roma dönemine ait heykeller, pişmiş toprak kaplar, bronz başlıklar ve Geç Kalkolitik Dönem'e ait 22 Kilia tipi idol başı yer alıyor. Ayrıca, yaklaşık 2.500 yıllık bronz bir sedir ve 2.700 yıllık Bintepeler kolyesi de bu yıl Türkiye'ye iade edilen diğer önemli eserler arasında bulunuyor.
Bu yıl dikkat çeken bir diğer eser, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykel başı oldu. 60 yıl sonra geri dönecek olan bu eser, Danimarka’daki NY Carlsberg Glyptotek Müzesi tarafından Türkiye’ye iade edilecek.
FRANSA VE İNGİLTERE'DEN ÇOK SAYIDA ESER İADE EDİLDİ
Fransa’da ikamet eden bir kişi tarafından iki Bizans dönemi sikkesi gönüllü olarak Türkiye’ye iade edildi. Ayrıca, İngiltere’den iade edilen Mustafa Dede imzalı Kuran-ı Kerim de bu yıl Türkiye'ye dönen önemli bir eserdir. Sultan II. Abdülhamit'in koleksiyonunda yer alan bu Kur’an, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne teslim edildi.
Helenistik döneme ait mermer Büyük İskender heykel başı, ABD’de bir varis tarafından gönüllü olarak Türkiye’ye iade edildi. Anadolu kökenli olduğu belirlenen eser, 2 Mayıs’ta Türkiye'ye ulaştı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
BAKAN ERSOY "ANADOLU'NUN KADİM KÜLTÜRÜNÜ KORUMA MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’ye iade edilen eserlerin, Anadolu'nun kadim kültürel mirasını koruma mücadelesinde önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bakan Ersoy, eserlerin Türkiye'ye kazandırılmasında büyük çaba harcandığını belirterek, uluslararası işbirliklerinin güçlendirileceğini ifade etti.