Van Gölü'ndeki kuraklığın etkisiyle su seviyesinin düşmesi, Bitlis kıyılarında yer alan bazı tarihi yapı kalıntılarını görünür hale getirdi. Bu kalıntılarda görüntülü belgeleme çalışması yapılarak bölgenin tarihine ışık tutulmaya çalışıldı.

VAN GÖLÜ'NDE TARİH YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Sıcaklıkların artmasına bağlı buharlaşma ve yağışların azalması, Van Gölü’nün su seviyesinin düşmesine neden oldu. Bu durum, geçmişte su altında kalan bazı yapıları gün yüzüne çıkardı. Sanat tarihçisi Mesut Gül, Ahlat ilçesine 18 kilometre mesafedeki kıyı şeridinde bulunan adacığın çevresindeki su altı yapı kalıntılarında görüntülü belgeleme çalışması gerçekleştirdi.

Gül, yaptığı açıklamada, kıyı şeridindeki adacığın etrafında yerleşim kalıntılarının olduğunu düşündüklerini ifade etti. Dronla çekilen görüntülerde alanın düzgün bir kent planına sahip olduğunu belirten Gül, "Bölgedeki Urartu yerleşimlerinden dolayı benzerlik taşıdığını düşündüğümüz alanın Orta Çağ'da da kullanıldığını düşünmekteyiz." dedi.

TAM BİR SAHİL KENTİ

Alanda yapılan çalışmalarda, gün yüzüne çıkan kalıntıların detaylı incelenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı araştırmalara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Gül, "Alanın havadan fotoğraflarına bakıldığında bir sahil kenti olduğu görülüyor, ancak yapılacak detaylı incelemelerle daha fazla bilgi elde edileceğini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Atık taşlarla tarihi minyatürler yapıyor Atık taşlarla tarihi minyatürler yapıyor

Bu keşif, Van Gölü’nün tarihi ve kültürel zenginliklerini yeniden gün yüzüne çıkarmak açısından büyük önem taşıyor. Gelecek araştırmalarla bölgedeki tarihsel yapıların daha iyi anlaşılması ve korunması hedefleniyor.

Kaynak: AA