Kartal Tibet, 27 Mart 1938'de Ankara'da öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken Ankara Çocuk Radyosu'nda sahne almaya başladı.

Radyo Çocuk Kulübü'ndeki "Ayşe Abla" piyeslerinde başrol oynamasıyla dikkat çekti ve ardından Devlet Tiyatrolarındaki yetişkin oyunlarında çocuk rollerinde yer aldı.

Kütahya Haber’in en güncel kültür sanat haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Türk sinemasının başarılı jönü ve Kemal Sunal filmlerinin usta yönetmeni: Kartal Tibet Eğitim ve Erken Kariyer

Ankara Koleji'nden mezun olan Kartal Tibet, beden eğitimi öğretmenliği yaparak kariyerine başladı. Babasının isteği üzerine hukuk fakültesini tamamladı.

Ancak sanat aşkı ağır basınca Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 1960 yılında Albert Camus'un bir oyununda rol aldı.

Meydan Sahnesi ve Tiyatro Kariyeri

Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kurucularından olan Tibet, burada 4 piyes yönetti ve 20 oyunda rol aldı. Bu yılları, "Kendi işimi kendi yapma arzum vardı. Çünkü daha gençtim ve başarılı olamazsam Devlet Tiyatrosu beni bekliyordu," sözleriyle anlatmıştı.

Yeşilçam'a Adım

1965 yılında Suat Yalaz'ın teklifiyle "Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit" filminde rol aldı. Bu filmle Yeşilçam'a adım atan Tibet, "Karaoğlan" serisiyle büyük bir hayran kitlesi edindi.

Ardından "Tarkan" karakteriyle de beyaz perdede büyük başarılar yakaladı.

Sinemada Başarı ve Yönetmenlik

Kartal Tibet, sinemada sadece oyuncu olarak değil, yönetmen olarak da önemli işlere imza attı. 1977'de Kemal Sunal'ın başrol oynadığı "Tosun Paşa" filmiyle yönetmenlik kariyerine başladı.

Toplumsal sorunlara mizahi bir dille yaklaşan filmleriyle dikkat çekti. 56 film yönetti ve bu filmlerin çoğu büyük gişe başarısı elde etti.

Televizyon ve Son Yıllar

1990'lı yıllarda televizyon dizilerine yönelen Tibet, "Süper Baba", "Yasemince", "Emret Komutanım" ve "Ah Bir Zengin Olsam" gibi dizilerin yönetmenliğini yaptı.

2000'li yıllarda ise Türk sinemasının klasiklerini yeniden canlandırma projelerinde yer aldı. 2003'te "Hababam Sınıfı Merhaba" ve 2006'da "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" filmlerini çekti.

Ödüller ve Vefat

Kartal Tibet, 2002 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" aldı. 2006 yılında ise "Yıldırım Önal Anı Ödülü"ne layık görüldü. Yeşilçam'a 200'e yakın filmle katkıda bulunan Tibet, 2 Temmuz 2021'de 83 yaşında vefat etti.

Unutulmaz Eserler

Kartal Tibet'in senaryosunu yazdığı ve rol aldığı bazı önemli yapımlar arasında "Hıçkırık", "Ölmeyen Aşk", "Çalıkuşu", "Kanunsuz Yol", "Siyah Gül", "Ölünceye Kadar", "Paşa Kızı", "Sefiller", "Kanun Namına", "Sevemez Kimse Seni", "Seven Ne Yapmaz", "Deli Murat", "Erkekler Ağlamaz", "Şabaniye", "Tosun Paşa", "Sultan", "Şark Bülbülü", "Umudumuz Şaban", "Gırgıriyede Şenlik Var", "Davaro", "Çarıklı Milyoner", "Yasemince", "Keloğlan-Süperoğlan", "Emret Komutanım" ve "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" gibi filmler bulunmaktadır.

Kartal Tibet, Türk sinemasına yaptığı katkılarla hatırlanmaya devam edecek.

Kütahya Tavşanlı'da "Çıtır ile Pıtır" çocuklarla buluştu Kütahya Tavşanlı'da "Çıtır ile Pıtır" çocuklarla buluştu

Kaynak: AA