Tekirdağ’ın kültürel mirası arasında yer alan ve coğrafi işaretli Karacakılavuz dokuması, gelişen teknolojiye rağmen unutulmadan, kadınlar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle başlatılan kurslarda, 10 ev hanımı geleneksel dokuma tekniklerini öğreniyor.

KADINLAR GELENEKSEL DOKUMA TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİYOR

Kadınlar, kendilerine tahsis edilen tezgahlarda Tekirdağ'a özgü "dimi", "kirkitli" ve "cicim" gibi mekikli dokuma tekniklerini kullanarak Karacakılavuz dokuması yapıyor. Kursun amacı, bu geleneksel dokuma sanatını genç nesillere öğretmek ve yaşatmak.

Kursiyerlerin yaptığı dokumalar, zaman zaman sergilere katılırken, aynı zamanda kente gelen protokol üyelerine de hediye ediliyor.

Çınar, Karacakılavuz dokumasının 144 yıllık bir gelenek olduğunu ve Balkanlar’dan Tekirdağ’a taşındığını belirtiyor.
Kadınlar, kısa süre içerisinde öğrendikleri dokuma teknikleriyle etkileyici eserler ortaya koyuyor. Öğrenme süreci birkaç ay sürse de, bir dokumanın tamamlanması 5 gün sürebiliyor.


Karacakılavuz Dokuması Geleneksel Kadın El Işçiliğiyle Yaşatılıyor


Çınar, bu geleneksel sanatı öğrenen kadınların, öğrendikleri teknikleri zamanla daha iyi hale getirdiğini ifade ediyor.

Cam ve porselen süsleme sanatını gelecek kuşaklara aktarıyorlar Cam ve porselen süsleme sanatını gelecek kuşaklara aktarıyorlar

Kursiyer Fatma Kaya da, Karacakılavuz dokumasını öğrenmenin önemine değinerek, bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyor. Kaya, "Gelecek nesillerin de bu dokumalara sahip çıkarak, bu kültürü yaşatması gerekiyor," diyerek dokumanın önemini vurguladı.



Karacakılavuz Dokuması Geleneksel Kadın El Işçiliğiyle Yaşatılıyor (1)

Kaynak: AA