Farklı ekmek türlerinin kanser riskini artırabileceği öne sürüldü Farklı ekmek türlerinin kanser riskini artırabileceği öne sürüldü
Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Ritim Bozuklukları Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Emin Evren Özcan, hastalardaki korku ve heyecanı azaltmak amacıyla operasyon sürecini sanal gerçeklik ortamında deneyimleyebilecekleri bir uygulama geliştirdi.

DEÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde şirket kuran Özcan, genel anestezi uygulanmadan yapılan ritim bozukluğu ameliyatlarında hastaların endişelerini azaltmak için çalışmalar yürüttü.

Özcan, 1 yıllık bir çalışma sonucunda, hastaların ameliyata hazırlık ve sonrasındaki tüm süreci 360 derecelik görüş imkanıyla izleyebildiği bir sanal gerçeklik uygulaması geliştirdi.

Uygulama sayesinde operasyon sürecinde yaşayacaklarını önceden gören hastaların ameliyata daha rahat girdiği gözlendi.

Hastalar, ameliyat korkusunu sanal gerçeklikle yeniyor

"Ameliyattan önce 3 boyutlu seyahat"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Evren Özcan, ritim bozukluğu ameliyatlarının, bozukluğuna neden olan odakların baskılanmaması için genellikle genel anestezi uygulanmadan yapıldığını, bu durumun da hastalarda tedirginliğe neden olduğunu anlattı.

Hastalardaki korku ve endişenin, ameliyat sürecinde ne yaşayacaklarını bilmemelerinden kaynaklandığını ifade eden Özcan, "İnsanları bilinmezlik korkutur. Hastalarımızın bu süreçte yaşayacaklarını daha önceden deneyimleyecekleri bir sanal dünya oluşturduk. Hastalar ameliyattan önce bu 3 boyutlu dünyada bir seyahate çıkıyorlar. Bu süreçte yaşayacaklarını hastane odasında, ameliyathaneye gelmeden önce bir kere yaşıyorlar. Bu da onları rahatlatıyor. Buraya geldiklerinde daha önce burada bulunmuş gibi bir his oluyor." dedi.

Hastalar, ameliyat korkusunu sanal gerçeklikle yeniyor

Ameliyatta milimetrik işlemler gerçekleştirdiklerini ve bu nedenle hastaların rahat olmasının büyük önem taşıdığını belirten Özcan, uygulamayı eğitim için yurt dışındaki doktorlara da aktardığını ifade etti.

Özcan, ameliyat sırasında hastalarına kumsal, gökyüzü ve orman gibi rahatlatıcı görüntüler sunduklarını belirterek, uygulama sayesinde ameliyatlarının daha konforlu geçtiğini dile getirdi.

Bale sanatçısı Simge Yaman da 10 yıldır yaşadığı kalbindeki ritim bozukluğunun son zamanlarda mesleğini yapmasını güçleştirdiğini anlattı.

Ameliyat olmaktan korktuğunu vurgulayan Yaman, şöyle konuştu:

Doktorum da bilgi verdi ama kalpte yapılan bir işlem olduğu için korkuyordum. Sanal gerçeklik platformunun bulunduğu gözlükle bilgilendirildim. Ameliyathane ortamını hiç görmemiştim, bu gözlük sayesinde gördüm. Doktorlarla sanal ortamda tanıştım. Operasyon sırasında yaşayacağım işlemler ve ortamı bu sayede önceden yaşadım. Ameliyathaneye girdiğimde şok olmadım. Doktorları da önceden tanıdığım için kendimi güvende ve rahat hissettim.
Hastalar, ameliyat korkusunu sanal gerçeklikle yeniyor
Muhabir: Bünyamin Doğan