Bayramların toplumsal bağların güçlenmesine katkı sağladığını belirten Psikolog Ayşe Begüm Zeybek, dolayısıyla insanlarda huzur ve mutluluğu artırdığını söyledi.
Ramazan Bayramı’nı idrak ettiğimiz şu günlerde toplumsal huzur en üst seviyelerde seyrediyor.
Peki, bayramlarda bireysel ve toplumsal olarak huzur, mutluluk, anlayış neden en üst seviyelerde olur?
Psikolog Ayşe Begüm Zeybek, konuyla ilgili Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Ramazan Bayramı’nın toplumsal bağların güçlenmesine yardımcı olduğunu bildiren Zeybek, aile ve akraba ziyaretlerinin, yalnızlık hissini azalttığını ve aidiyet duygusunu artırdığını söyledi.
Bayram döneminde insanların daha mutlu ve huzurlu hissetmesinin nedenleri olduğunu belirten Zeybek, “Bayramlar, sevdiklerimizle vakit geçirme fırsatı sunduğu için beyindeki mutluluk hormonları olan serotonin ve oksitosin seviyelerini artırabilir.” dedi.
Özellikle bayram sürecinde çocukluk anılarının hatırlandığını aktaran Zeybek, “Nostaljik duygular ve geçmişe dair güzel hatıralar canlanır. Bu da insanlara güven ve huzur hissi verebilir. Ayrıca sosyal destek almak, depresyon ve kaygıyı azaltıcı etki gösterir.” diye konuştu.
“BAYRAMLAR BAZI İNSANLAR İÇİN ZOR GEÇEBİLİYOR”
Bayramın bazı insanlarda stres ve zorlu duyguları tetikleyebileceğini vurgulayan Zeybek, özellikle yakınlarını kaybetmiş kişiler için bayramların zor geçebildiğini ifade etti.
İnsanların kayıplarını hatırlamaları ve yaslarını tutmalarının bu süreçte oldukça insani olduğunu anlatan Zeybek, şunları kaydetti:
“Ayrıca sosyal ortamda kaygılanma davranışını sıkça gösteren bireyler için kalabalık ortamlar, zorunlu görüşmeler ve misafirlik stresi tetikleyici olabilir. Bu yüzden bayram döneminde bireylerin kendilerine de zaman ayırması, zorlu duygularını kabul edip kendine şefkat göstermesi zorlandığı süreci kolaylaştırabilir.”
“BAYRAM BİR FIRSAT OLABİLİR”
Bayramda istenmeyen aile içi çatışmaların yaşanabildiğini bildiren Zeybek, insanların birbirine karşı daha anlayışlı olması, hoşgörülü davranması ve empati yapmasının bu tür çatışmaların önüne geçebildiğini dile getirdi.
Zeybek, “Aile içinde eski anlaşmazlıkların gündeme gelmesi, farklı yaşam tarzlarına sahip bireylerin bir araya gelmesi veya beklentilerin karşılanmaması gibi sebepler bayramda gerginliğe sebep olabilir. Ayrıca, geçmişten gelen kırgınlıkları çözmek için bayram bir fırsat olarak değerlendirilebilir.” diye konuştu.
“BAŞKALARINA ODAKLANMAYIN, KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN”
Bayramda psikolojik olarak daha iyi hissetmek için önerilerde bulunan Zeybek, bayramda her şeyin mükemmel olması beklemek yerine anın tadını çıkarılmasını tavsiye etti.
Sosyal destek anlamında sevdikleriyle vakit geçirmenin yalnızlığı azalttığını aktaran Zeybek, “Bayram sürecinde sadece başkalarına odaklanmak yerine, kendinizi de ihmal etmeyin. Bu dönemler hayatınızdaki olumlu şeyleri fark etmek ve minnettarlık duygusunu artırmak için bir fırsattır.” ifadelerini kullandı.
BAYRAMLARI YALNIZ GEÇİRENLER NE YAPABİLİR?
Bayramları yalnız geçirenler için psikolojik önerilerde bulunan Zeybek, şöyle devam etti:
“Yalnızlık, bazen de bir fırsata dönüştürülebilir. Kendinize özel bir bayram programı yapabilirsiniz; yürüyüşe çıkmak, sevdiğiniz bir filmi izlemek, kitap okumak veya size keyif veren aktivitelerle ilgilenmek faydalı olabilir. Aynı zamanda çevrenizde yardıma ihtiyacı olan insanlara destek olmak, yalnızlık hissini azaltabilir.”