Ramazan Bayramı’nda kahvaltıyla başlayan yeme serüveninde dikkatli olmak gerekiyor. Diyetisyen Sümeyye Korkmaz, kahvaltı, ara öğün ve tatlı menüleri ile ilgil tavsiyelerde bulundu.
Ramazan Bayramı ile birlikte günlük yeme alışkanlığına dönüş başlıyor.
Özellikle ilk gün yemek ve tatlı tüketiminde ise dikkatli olmak gerekiyor, bu konuda uzmanlar uyarıyor.
Diyetisyen Sümeyye Korkmaz, Ramazan Bayramı’nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili Ekspres Haber’e konuştu.
Danışanlarından son günlerde en çok gelen sorunun bayramda beslenme olduğunu vurgulayan Korkmaz, öncelikle su tüketiminin kilo başına günlük 35-40 mililitre olması gerektiğini söyledi.
Hareket düzeyinin de artırılmasını tavsiye eden Korkmaz, “Çünkü hem bağırsak hareketliliği hem de yağ yakımını desteklemek adına hareket düzeyimiz önemli.” dedi.
“EKMEK VE MEYVEDEN AZALTMA YAPILABİLİR”
Özellikle bayramda biraz daha farklı hamur işleri, sarma ve baklavaların daha çok tercih edilebildiğini aktaran Korkmaz, özellikle misafirliklerd porsiyon kontrolünün önemli olduğunu dile getirdi.
Ekmek ve meyveden azaltma yapılabileceğini anlatan Korkmaz, “Sarma ve baklava için hem ekmek hem meyve azaltması sağlıklı olacaktır. Ama yine öncelikle sütlü tatlılar tercih edilebilir.” diye konuştu.
“İLK KAHVALTI MENÜSÜ HAFİF OLMALI”
Bayramların ilk öğünü olan kahvaltı ile ilgili önerilerde bulunan Korkmaz, hafif kahvaltının sindirim için rahat olacağını kaydetti.
Kahvaltı menüsünde menemen, omlet ya da haşlanmış yumurta ile peynir, zeytin, yeşillik olabileceğini belirten Korkmaz, şunları kaydetti:
“Bu menü sağlıklı bir kahvaltı olacaktır. Çay, kahveyi günlük hayatımızda bir anda fazla porsiyonlarda dahil etmeyelim ki su yetersizliğimiz olmasın. İçtiğimiz kadar vücuda ekstra su alarak bunu telafi edebiliriz.”
“ARA ÖĞÜNLER ANA ÖĞÜNLER İÇİN FAYDALI”
Ara öğünler yapılarak ana öğünlerde fazla yemenin önüne geçileceğini aktaran Korkmaz, “Ara öğünlerde süt grubu, meyve ya da kuruyemiş meyve gibi seçenekler tercih edilebilir. Bunun haricinde uyku kalitesi yine çok önemli. Özellikle metabolizma hızı açısından 12-3 arasında gece uykuda olmamız bizim için çok daha sağlıklı olur.” ifadelerini kullandı.