Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan yeniden inşa çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bugüne kadar 250 bin 636 konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. Yıl sonuna kadar ise 358 bin 859’u konut, 31 bin 307’si iş yeri ve 62 bin 817’si köy evi olmak üzere toplam 452 bin 983 bağımsız bölümün teslim edilmesi hedefleniyor.
TOKİ, Emlak Konut GYO, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve İller Bankası’nın katkılarıyla 11 ilde 3 bin 481 şantiyede, 182 bin mimar, mühendis ve işçi görev alıyor. En fazla teslimatın yapılacağı iller arasında Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman öne çıkıyor.
HATAY VE MALATYA'DA YOĞUN ÇALIŞMA
Hatay’da bugüne kadar teslim edilen konut ve iş yeri sayısı 68 bin 406’ya ulaştı. Yıl sonuna kadar bu sayı 153 bin 248’e çıkacak. Malatya’da ise 55 bin 496 konut, 10 bin 714 iş yeri ve 13 bin 210 köy eviyle toplamda 79 bin 420 bağımsız bölüm teslim edilecek. Kahramanmaraş’ta 74 bin 187, Adıyaman’da ise 43 bin 573 birim yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak.
Deprem bölgesinde ayrıca kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar da sürüyor. Hatay’daki Habib-i Neccar Camii, Adıyaman’daki Ulu Cami, Malatya’daki Söğütlü Camisi gibi tarihi yapılarla birlikte; Malatya Bakıcılar Çarşısı, Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı gibi ticari alanların da ihyası yapılıyor. Hatay’daki Kurtuluş Caddesi üzerinde TOKİ tarafından 280 dükkân, 69 konut, 1 okul ve 2 otelden oluşan projede inşaat devam ediyor.
"SÖZÜMÜZÜ İNŞA ETMEYE DEVAM"
Adıyaman merkezde ise Emlak Konut tarafından 160 blokta 3 bin 159 bağımsız bölüm yükseliyor. Bölgede ayrıca 1 savcılık binası ve 3 sevgi evi de projelendirildi. Teslimatlar Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa'da da hızla devam ediyor.
Bakan Murat Kurum da sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sözümüzü inşa etmeye devam. Teslimatta 250 bini geçtik, binlerce konutu daha tamamlama aşamasına getirdik” ifadelerine yer verdi.




