Batı Trakya Türkleri, Yunanistan'ın birçok şehrinde Osmanlı döneminden kalan tarihi mirası koruma ve yaşatma mücadelesi veriyor. İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Yunanistan’daki Osmanlı eserlerinin korunmasının önemine dikkat çekerek, bu eserlerin tarihi ve kültürel değerinin altını çizdi. Trampa, "Osmanlı, şehirlerin ruhuna hitap eden eserler inşa etmişti. Cami, medrese, çeşme ve kervansaray gibi yapılar yalnızca binalar değil, o şehrin sosyal ve manevi yapısını güçlendiren simgelerdir" dedi.

OSMANLI CAMİLERİ BAR ve KAFELERE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Trampa, Osmanlı dönemine ait yapıların zaman içinde amacına uygun kullanılmadığını ve Yunan hükümetinin bu eserleri ya yıktığını ya da farklı amaçlarla kullandığını ifade etti. "Yunanistan'da bazı Osmanlı camileri bar, kafe, müze veya sergi salonuna dönüştürüldü, hatta bazıları kiliseye çevrildi. Bu durum, Osmanlı izlerini silme çabası olarak yorumlanabilir" diyerek bu durumu eleştirdi.

Atık taşlarla tarihi minyatürler yapıyor Atık taşlarla tarihi minyatürler yapıyor

OSMANLI YOK ETMEZ RESTORE EDERDİ

Trampa, Osmanlı’nın fethettiği topraklarda önceki medeniyetlerin mirasına saygı gösterdiğini hatırlatarak, "Osmanlı, fethettiği yerlerde kendisinden önceki medeniyetlerin eserlerini yok etmedi. Bizans’tan kalma kiliseleri restore etti ve Hristiyanların kullanımına sundu. Aynı saygıyı Yunanistan’ın Osmanlı eserlerine göstermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Batı Trakya'daki Osmanlı eserlerinin korunması ve yeniden işlevsellik kazanması gerektiğinin altını çizen Trampa, "Bu durum bölgede huzursuzluk yaratıyor. Batı Trakya Camiler ve Din Görevleri Derneği olarak, Osmanlı döneminden kalma camilerde ibadet etmek ve mevlit programları düzenlemek gibi taleplerimiz oldu, ancak bugüne kadar olumlu bir sonuç alamadık" dedi.

TÜRKLERİN BÖLGEDE İZLERİ SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR

Osmanlı eserlerinin korunması konusunda Yunan hükümetinin yaklaşımını eleştiren Trampa, bu yapıların "Türk eseri" değil "Müslüman eseri" olarak adlandırılmasının bilinçli bir çaba olduğunu, bununla Osmanlı’nın ve Türklerin bölgedeki izlerinin silinmeye çalışıldığını dile getirdi.

KÜLTÜREL MİRAS DEĞİL, DÜNYA MİRASI

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şükriye Mehmet, 4 yıl önce "Gümülcine ve Civarındaki Osmanlı Türk Eserleri" adlı bir kitap hazırladığını anlatarak, bu kitapla hem gençlere hem de bölgeyi tanımak isteyen turistlere Osmanlı mirasını tanıtmayı hedeflediklerini vurguladı. Mehmet, "Bu eserler, yalnızca kültürel miras değil, aynı zamanda dünya mirasıdır ve sahip çıkılması gerekir" diyerek korunmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA