Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da 15 aylık bebeğe başarılı görüntüleme

Kütahya’da idrar yollarında rahatsızlığı

Kütahya’da idrar yollarında rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olan 15 aylık bir bebeğe nükleer tıp birimi nükleer madde kullanarak görüntüleme gerçekleştirdi. 

Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Birimi başarılı bir operasyona imza attı. 

Hastanede idrarın geriye kaçması “VUR” hastalığı sebebiyle ameliyat olmuş 15 aylık çocuk hastaya, Çocuk Nefroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Baysal ve Nükleer Tıp Uzmanları Dr. Öğrt. Üyesi Erhan Akdemir ve Dr Öğretim Üyesi İlknur Işık gözetiminde Direkt Radyonüklit Sistogragi (DRS) radyasyon riskini azaltan ya da tamamen ortadan kaldıran, nükleer veya ultrasonografik kontrast madde kullanılarak görüntülemesi yapıldı.

Başarı ile gerçekleşen görüntüleme işlemiyle idrar torbasından idrar yollarına kaçak olup olmadığı gözlendi. 

Kütahya’da 15 aylık bebeğe başarılı görüntüleme

“KAÇAK OLUP OLMADIĞINI TESPİT ETTİK”

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Nükleer Tıp Bölüm Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Erhan Akdemir, “VUR çocuklarda böbrekte fonksiyon kaybına sıklıkla neden olabilen, idrarın mesaneden üst idrar yollarına kaçağıyla seyreden bir bozukluktur. Direkt radyonüklid sistografi mesaneden üreter ve böbreklere idrar kaçışını görüntülemede kullanılan bir nükleer tıp görüntüleme yöntemi olup bu yöntemde radyoaktif maddenin mesaneye kateter aracılığıyla verilmesinin ardından kamera altında mesanenin boşalması sağlanarak bu sırada kaçak olup olmadığı tespit edilebilir.” dedi.  

Kütahya’da 15 aylık bebeğe başarılı görüntüleme

“BU YÖNTEMLE ÇOK DAHA AZ RADYASYONA MARUZ KALINIYOR”

“Bu hastamız VUR nedeniyle ameliyat olmuştu.” diyen Akdemir, şöyle devam etti: 

“VUR tanısında sıklıkla kullanılan voiding sistoureterografi (vcug) mesane ve alt üriner sistemin değerlendirilmesi için kullanılan X ışını ile görüntüleme yöntemiyle çok daha az radyasyon maruziyetine neden olmaktadır. Ameliyat sonucunda kaçağın devam edip etmediğini bu yöntemle tespit edebileceğiz.”