Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Stres zaman algısını bozuyor

Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları,

Ankara Üniversitesi’nden bilim insanları, beyin fonksiyonlarıyla ilgili dikkat çekici bir keşfe imza attı.

“Dopamin” ve “stres” faktörlerinin beyin tarafından zaman algılaması süreçlerinde önemli değişikliklere yol açtığını ortaya koyan çalışma, uluslararası bir makalede duyurulacak.

Yapılan araştırmaya göre, stres altında zaman algısı beynin yürütücü kontrolünü etkilerken, dopamin seviyesi yüksek bireyler zamanı daha doğru bir şekilde algılıyorlar.

Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) İnsan Nörogörüntüleme Laboratuvarı’nın sorumlusu olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metehan Çiçek, araştırma sonuçlarını açıkladı. Çiçek, çalışmalarında beyin görüntüleme tekniklerini kullandıklarını belirtti.

Prof. Dr. Çiçek, konuyla ilgili şunları söyledi: “Geçirdiğim bir kaza sırasında fark ettim ki, stres altında zaman algımızda değişiklikler oluyor. Bu durumu anlamak için çalışmalara başladık.”

Araştırma, sosyal stresin zaman algısı üzerindeki etkisini inceledi. İlk deneyde, 45 sağlıklı yetişkine sosyal stres yaratan görüntüler izletildi ve beyinlerinin MR görüntülemesi yapıldı. Elde edilen verilere göre, stres altındaki bireyler zamanı daha yavaş algıladılar.

Çalışmanın ikinci kısmında ise, 44 sağlıklı bireyin tükürük örneklerinden DNA metilasyonu incelendi. Bu inceleme sonucunda, dopamin düzeyi yüksek olan bireylerin zamanı daha doğru algıladığı gözlendi.

Prof. Dr. Çiçek, araştırmanın sonuçlarının depresyon, şizofreni ve parkinson gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yaklaşımlar sunabileceğini belirtti.

Çalışmanın sonuçları, Dr. Güvem Gümüş Akay ve Dr. Gözde Vatansever tarafından doktora tezleri olarak yazıldı ve uluslararası bir dergiye makale olarak sunulmak üzere hazırlanıyor. Bu önemli buluş, beyin fonksiyonlarını anlama ve psikiyatrik bozuklukların tedavisinde yeni bir kapı aralıyor.