Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Ata Ortaokulu'nda eğitim gören 12 öğrenci, yapay zeka ve dijital araçları kullanarak şiir, hikaye ve masallarla dolu dijital bir kitap oluşturdu. "Okudukça Yaz Düşledikçe Çiz" isimli teknoloji atölyesi sayesinde öğrencilere, yapay zeka araçları ve grafik tasarım konusunda eğitim verildi.
DİJİTAL KİTAP TASARIMI
Türkçe öğretmeni Tuğba Yakıcı ve Sosyal Bilgiler öğretmeni Nuriye Erdoğan’ın rehberliğinde, öğrenciler önce yüz yüze ve çevrimiçi eğitimlerle "Dall-E" ve "ChatGPT" gibi yapay zeka araçlarını öğrenmeye başladı. Ardından bu araçlarla şiir, hikaye ve masal türlerinde içerikler oluşturdukları dijital kitaplarını tasarladılar.
Erdoğan, öğrencilerin hayal güçlerini ve yeteneklerini dijital ortamda özgürce ifade etmelerini sağlayarak, “Eserlerini yazarken aynı zamanda grafik tasarım yaparak görseller de oluşturdular. Böylece kendi dünyalarını en iyi şekilde ortaya koydular,” diyerek projeye olan gururunu dile getirdi.
TEKNOLOJİYİ NİTELİKLİ HALE GETİRME HEDEFİ
Yakıcı ve Erdoğan, teknolojinin doğru kullanımıyla öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyorlar. Erdoğan, “Günümüzde teknoloji, çocuklarımızın hayatında önemli bir yer tutuyor. Bizim amacımız, bu teknolojileri nitelikli hale getirerek eğitimde kullanmalarını sağlamak,” dedi. Öğrencilerin yazma kuralları ve doğru kelimeleri seçme konusunda aldıkları rehberlik sayesinde, dijital kitapları daha da özgün hale getirdiklerini vurguladı.
HAYALDEN KİTABA
7. sınıf öğrencisi Elifnaz Özer, "Hikayelerimizi yazdıktan sonra yapay zeka araçlarıyla görseller oluşturduk. Bu süreçte öğretmenlerimiz bize rehberlik ederek yazılarımızı geliştirdi," dedi. Dijital kitapta yer alan hikayeler ve şiirler, öğrencilerin yaratıcı düşüncelerini yansıtırken, aynı zamanda teknolojiyle nasıl uyumlu çalışılabileceğini de gösteriyor.