Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, tanı konulan yaklaşık her dört kadın kanserinden biri meme kanseri. Meme kanseri, Türkiye’de kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan ikinci halk sağlığı problemi olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin sağlık sistemleri ve ekonomileri üzerinde ciddi yük oluşturuyor.

DÜNYA GENELİNDE KANSER VAKALARI ARTIYOR

Dünya genelinde yapılan tahminlere göre, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1'i kansere yakalanıyor, her 10 kişiden 1'i ise kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor.

En sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanseri, meme kanseri ve kolorektal (kalın bağırsak) kanseri yer alıyor. Türkiye'de de bu sıralama benzer şekilde devam ediyor.

Türkiye’de özellikle erkeklerde tütün kullanımıyla ilişkili kanserlerin görülme sıklığı hala yüksek seviyelerde seyrediyor.

Kadınlar arasında da akciğer kanseri vakalarında artış gözlemleniyor. Sadece bir yıl içerisinde 30 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuldu.

KADINLARDA EN YAYGIN KANSER: MEME KANSERİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri. Tanı konulan her dört kadın kanserinden biri meme kanseri olarak tespit ediliyor. Çocuklarda ise en yaygın görülen kanser türü çocukluk çağı lösemileri. Bunu lenfomalar ve merkezi sinir sistemi tümörleri takip ediyor.

2024 YILINDA 9,5 MİLYON KANSER TARAMASI YAPILDI

Kanserin erken teşhisinde tarama programlarının önemi giderek artarken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılı içinde toplam 9 milyon 500 bin kişiye ücretsiz kanser taraması gerçekleştirdi.

Tarama sayıları şöyle:

  • 3 milyon 500 bin meme kanseri taraması
  • 3 milyon 500 bin serviks (rahim ağzı) kanseri taraması
  • 2 milyon 500 bin kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması

Kanser taramaları; Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve mobil tarama araçları aracılığıyla ücretsiz şekilde sunuluyor.

TARAMA MERKEZLERİNİN SAYISI ARTTI

2025 yılı Ocak ayı itibarıyla, Türkiye genelinde 48'i mobil olmak üzere toplam 423 tarama merkezi aktif olarak hizmet veriyor. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında:

Kahvenizi bu şekilde yapınca, etkisine inanamayacaksınız Kahvenizi bu şekilde yapınca, etkisine inanamayacaksınız
  • 40-69 yaş arası kadınlara, iki yılda bir mamografi ile meme kanseri taraması,
  • 30-65 yaş arası kadınlara, beş yılda bir HPV-DNA testi ile serviks kanseri taraması,
  • 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere, iki yılda bir gaitada gizli kan testi ile kolorektal kanser taraması uygulanıyor.

KANSERLERİN YÜZDE 50’Sİ ÖNLENEBİLİR

Uzmanlara göre, kanser vakalarının yüzde 90’ı çevresel, yüzde 10’u ise genetik nedenlerden kaynaklanıyor. Tütün ve alkol kullanımı, obezite, enfeksiyonlar gibi risk faktörleriyle mücadele ederek kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin önlenebileceği ifade ediliyor.

Bu nedenle toplumda kanser farkındalığının artırılması, erken belirtilerin tanınması ve düzenli taramaların teşvik edilmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavi başarısı açısından kritik önem taşıyor.

Kaynak: AA