"Vücuttaki tüm hücrelere yaşam verir. İçlerindeki enerjiyi yeniler. Haritaki (Halile), insana; annenin çocuğuna baktığı gibi bakar." diyor Prof. Dr. Vinad Upadhyay. Doğu Geleneksel Tıbbı'nın en değerli bileşenlerinden biri olan sarı halile, detoksifikasyon ve hücre yenilenmesi açısından dünyadaki en etkili gıdalardan biri olarak öne çıkıyor. Vücudu temizlemek için özel olarak yaratıldığı belirtiliyor.
ÖLÜ HÜCRELERİ YENİLİYOR
Sarı halile, ağır metal atımında ve ilaç kalıntılarının temizlenmesinde olumlu sonuçlar verdiği raporlanmıştır. Kara ve sarı halile birlikte kullanıldığında Ayurveda'nın mizaçları olan Pitta, Vata ve Kapha’yı dengeler. Doğu'da, halilenin özgüveni arttırdığı, iletişimi geliştirdiği ve kaygı, depresyon gibi duygusal bozuklukların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
Ayrıca, karaciğer, safra kesesi ve pankreas enzimlerini yenileyip güçlendirerek vücudun genel sağlığını destekler. Tüm ölü, hasarlı veya yaşlanmış hücrelerde yenileyici etki gösteren sarı halile, doğurganlık ve libidoyu artırarak eşey hücre kalitesini de yükseltir.
GENÇLİK İKSİRİ
Sarı halile, Tibet ve Vietnam gençlik maskesi olarak da bilinen bir karışımda kullanılır: 50 gram sarı halile tozu, 2 kaşık çörek otu yağı ve 2 kaşık gül suyu karıştırılarak cilde maske olarak uygulanır. Ciltteki olası mineral eksikliklerini giderdiği söylenmektedir.
Ülser tedavisinde kara ve sarı halileyi aç karnına yutmak, gastrit tedavisinde çayını içmek, reflü tedavisinde ise tozunu bal ile tüketmek önerilmektedir. Ayrıca, kara ve sarı halile tozları, akgünlük, çam ve sandaloz sakızlarının tozları ile birleştirilerek yapılan macun, sabah akşam bir tatlı kaşığı yenildiğinde şifa kaynağı olarak bilinir.