Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da uzmanına sorduk, sınav kaygısı nasıl aşılır?

LGS öncesi uzmanından uyarı:

LGS öncesi uzmanından uyarı: “Ne çok abartın ne de önemsizleştirin”

Hayallerindeki lise için Pazar günü ter dökecek ortaokul son sınıf öğrencilerine ve ailelerine seslenen Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanı Uzman Doktor Selçuk Özkan, “Her şeyde olduğu gibi burada da orta yolu bulmak önemli. Ne çok baskı ne de sınavı önemsizleştirmemek gerekiyor.” dedi.

Ortaokul son sınıf öğrencileri hayallerindeki liseler için bu hafta sonu sınava girecek.

4 Haziran’da düzenlenecek Liselere Geçiş Sınavı öncesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanı Uzman Doktor Selçuk Özkan, Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Öğrencilere ve velilere uyarılarda bulunan Dr. Özkan, ailelerin bu süreçte günlük yaşamı düzenlemesi gerektiğini aktardı.

Öğrencilerin sınav öncesinde çok emek gösterdiklerini belirten Dr. Özkan, sınav kaygısı yaşayan ve yaşamayan öğrencilerin başarılarının değişkenlik gösterdiğini kaydetti. Sınav öncesi kaygı yaşamayan öğrencinin sınavda kaygı yaşasa dahi başarıya çok etki etmediğini vurgulayan Dr. Özkan, “Ama çalışma süreci boyunca kaygısı olan bir çocuk için hem çalışma sürecinde hem de sınav esnasında panik diyebileceğimiz yani yoğun şiddetli bir kaygı yaşarsa sınav başarısını olumsuzluk olabilir.” ifadelerini kullandı.

“BU SÜREÇTE AİLELERİN ÜZERİNE DÜŞENLER ÖNEMLİ”

Kaygıyı önlemek için ailelerin neler yapabileceğini de açıklık getiren Dr. Özkan, ilk başta en önemli olanın günlük yaşamın düzenlenmesinin olduğunu bildirdi.

Çocuğun yeterince uyumasının önemli olduğunu anlatan Dr. Özkan, şöyle devam etti: “Çünkü uyumamak demek vücut için stres demek. Stres de her zaman bütün kaygıları arttırabilir. Bazı çocuklar maalesef az uyuyarak sınava hazırlanıyorlar. Ortaokulda sınava girecek çocukların en az sekiz buçuk, dokuz saat uyuması gerekir. Beslenmenin düzenli olması lazım. Zaman zaman böyle hafif egzersiz, açık hava, hava etkinliği gibi şeylerin de stresi azaltıcı, vücut üzerine, beyin üzerine rahatlatıcı etkilerinden dolayı genel kaygıyı azaltıcı faydası var. Bunların yapılması lazım. Onun haricinde neler yapılabilir? Beklentili, mükemmeliyetçi yüksek olan çocuklar için bu konuda çocuklarla anneler, babalar fikir verebilir, akıl verebilirler. İşte gideceği okulda nasıl iyi şeylerin bekleyebileceğini, pozitif yönlerini göstererek motive etmeye çalışmak her zaman işe yarar. Belli bir konuda çocuğa illa şu mesleği edineceksin, illa şu okula gideceksin diyerek baskı yapmak ise çocuklar üzerinde ters tepebilir.”