Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde artması beklenen hayvan hareketliliğinin neden olabileceği bulaşıcı ve salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla satış ve kesim yerlerinde bir dizi önlem aldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, kulak küpesiz, kayıtsız, pasaportu veya nakil belgesi bulunmayan hayvanların satışı, sevki ve kesimine kesinlikle izin verilmeyecek. Bu kurallara uymayanlara ise yasal işlem uygulanacak.

NAKİL ARAÇLARINA VE TAŞIMA KURALLARINA SIKI DENETİM

Hayvan taşımasında kullanılan araçların nakil öncesi ve sonrası temizlenmesi zorunlu olacak.

Araçlara, kapasitenin üzerinde hayvan yüklenmesine ya da hayvanlara zarar verecek şekilde taşıma yapılmasına müsaade edilmeyecek.

Hayvan sağlığına ve refahına uygun taşıma zorunlu hale getirildi.

VETERİNER KONTROLÜ OLMADAN NAKİL YAPILAMAYACAK

Kurbanlık hayvanların tüm muayene ve sağlık kontrolleri resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak.

Sadece sağlıklı bulunan hayvanlar için sağlık raporu düzenlenecek ve bu raporla iller arası nakline izin verilecek.

Belgesiz hayvan nakledenler hakkında ilgili kanunlar kapsamında işlem uygulanacak.

Kütahya’da Kurbanlıklar Pazara Indi  (1)

BELİRLENEN ALANLAR DIŞINDA SATIŞ VE KESİME İZİN YOK

Kurbanlık hayvanlar sadece, hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları ve kurban hizmetleri komisyonlarınca belirlenen alanlarda alınıp satılabilecek. Belirlenen alanlar dışında satış yapılmasına izin verilmeyecek.

Kesim işlemleri ise şehir ve kasabalarda yalnızca Bakanlık onaylı kesimhanelerde, köylerde ise belirlenmiş kesim alanlarında ya da kişilerin kendi bahçelerinde usulüne uygun şekilde gerçekleştirilebilecek. Cadde, sokak ve parklarda kurban kesimi kesinlikle yasak olacak.

ATIKLAR VE ORGANLAR İÇİN ÇEVRE TEDBİRİ ALINACAK

Kesim yerlerinde oluşan kan, atık ve organlar çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde bertaraf edilecek. Özellikle kist hidatik riski taşıyan karaciğer ve akciğer gibi organların evcil ya da yabani hayvanlara verilmesi kesinlikle yasaklandı.

Kesilen sığır, koyun ve keçilere ait kulak küpeleri imha edilecek, hayvan kayıtları sistemden düşülecek. Ayrıca, sığır pasaportları 7 gün içinde en yakın tarım ve orman müdürlüğüne teslim edilecek.

GEBE VE DAMIZLIK DİŞİ HAYVANLAR KESİME ALINMAYACAK

Gebe veya damızlık özelliği taşıyan dişi hayvanların satış yerlerine girişi ve kurban olarak kesilmesi yasaklandı.

Hemen gökyüzüne bakın! Bu gece Türkiye'ye saatte 150 tane düşecek
Hemen gökyüzüne bakın! Bu gece Türkiye'ye saatte 150 tane düşecek
İçeriği Görüntüle

Bakanlık, vatandaşları belirtilen kurallara titizlikle uymaları ve mağduriyet yaşamamaları konusunda uyardı.

Kaynak: AA