Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Tınaztepe beldesinde yaşayan 17 yaşındaki otizmli lise öğrencisi Samet Ege Yürekli, kendi kendine öğrendiği piyano ile yaklaşık 500 eseri ezbere çalabiliyor.
Savant sendromuna sahip olan ve duyduğu sesleri notalara dönüştürebilen Samet Ege’nin hedefi ise devlet konservatuvarına girmek.
Henüz 2 yaşındayken otizm teşhisi konulan Samet Ege, müziğe olan ilgisini ortaokul yıllarında keşfetti. Güçlü görsel hafızası sayesinde notaları öğrenen genç yetenek, kısa sürede piyanoda kendi başına eserler çalmaya başladı.
500 ESERİ HAFIZASINDA TUTUYOR, NOTALARI KENDİ YAZIYOR
Samet Ege’nin babası İbrahim Yürekli, oğlunun müziğe olan yeteneğini şöyle anlatıyor:
"Samet Ege, bir eseri dinledikten sonra onu birkaç gün içinde piyanoda çalabiliyor. Arabada dinlediği müziğin ya da bir reklamın jeneriğini bile notalara döküp piyanoyla çalıyor. Şu ana kadar yaklaşık 500 eseri ezbere çalabiliyor. Notaları hem yazabiliyor hem de okuyabiliyor. Hafızasına kaydettiği eserleri bir daha unutmuyor."

“BELDEMİZİN GURURU OLDU”
Anne Kamile Yürekli ise oğlunun sanatsal başarısının beldeye de ilham verdiğini belirtiyor:
“Beldemizde piyano çalan tek kişi Samet Ege. Resmi törenlerde ve okul etkinliklerinde görev alıyor. Öğretmenleri de oğlumuzun bu yeteneğine destek veriyor. Samet Ege beldemizin sanatçısı ve gururu haline geldi. Konservatuvara girerek hayallerine ulaşmasını istiyoruz.”
“BİR NOTAYLA BİR DÜNYA DEĞİŞEBİLİR”
Ulusal Otizm Konfederasyonu Genel Başkanı Fatma Kilci Kavas da Samet Ege’nin hikayesinin örnek teşkil ettiğini söyledi.
“Otizmli bireyler arasında sıra dışı yeteneklere sahip olanlar olabiliyor. Samet Ege, müzik alanında bu yeteneğiyle öne çıkan bir çocuk. Bazen bir notayla bir dünya değişebilir. Onun müzik sayesinde hem kendini geliştirmesi hem de sosyal hayata katılması son derece kıymetli. Bu tür bireylerin erken teşhis edilip doğru yönlendirilmesi çok önemli.”

HEDEF KONSERVATUVAR, HAYAL SAHNE
Eğitimine Tınaztepe Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde Bilişim Teknolojileri bölümünde devam eden Samet Ege, ailesinin de desteğiyle devlet konservatuvarına girerek profesyonel müzik eğitimi almak istiyor.



