Müzisyen bir anne-babanın çocuğu olan Gomidas Vartabed, 1869 yılında Mecidiye Mahallesi Abdurrahman Paşa Caddesi’ndeki evde dünyaya geldi.
Henüz 6 yaşındayken annesini, 11 yaşında ise babasını kaybeden Gomidas, bir süre Bursa’da anneannesinin yanında kaldıktansonra tekrar Kütahya’ya döndü.
Yaşadığı dönemde Kütahya’da Ermenice konuşmak yasak olduğu için Türkçe konuşan Gomidas, henüz 12 yaşında piskopos olarak atandı.
“4 BİNDEN FAZLA ŞARKI VE TÜRKÜ DERLEDİ”
İlk müzik eğitimini Almanya’da alan ve müzikoloji alanında doktora yapan Gomidas, 1900 yılında Türkiye’ye dönerek Anadolu’da köy köy gezerek 4 binden fazla şarkı ve türkü derledi.
Ezana beste çalışmaları da yapan Gomidas, müzik alanında birçok isim yetiştirdi.
Yurt dışında elçiliklerde müziğini icra eden Gomidas’a Osmanlı padişahı Abdülmecit imzalı bir fotoğrafını verirken, bu fotoğraf günümüzde Fransa’da bir kütüphanede sergileniyor.
Günümüze 1200 eseri ulaşabilen Gomidas, Türk edebiyatının önemli isimleri ile de birebir tanışmış ve büyük övgüler aldı.
“KEŞKE KÜTAHYA’DA DAHA ÇOK BİLİNSE”
Kütahya'da dünyaya gelen ve kent ile adı özdeşleşen Gomidas ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini bildiren eğitimci araştırmacı yazar İbrahim Özçelik şöyle devam etti:
“Bugün mezarının olduğu Erivan kentine haftada on uçak inmekte ve mezarını ziyaret etmektedir. Ancak Gomidas’ın Kütahya’da doğduğu evi birçok vatandaş bilmiyor. Kütahya’ya bu anlamda on değil bir uçak inse çok şükür. Eve turizm kafilelerini çekebilsek, şehrin tüm kesimleri kazanabilir. Benim tüm amacım bu ve bu amaçla çalışmayı uygun gördüm.”
HABER: ONUR YETGİN- YAŞAR SARI
ü