Gençlerin, karar verirken duyguları ile mantığı arasında bir seçim yapması gerekirse tercihleri genelde duygular oluyor. Psikolog Ayşe Begüm Zeybek, bu konuda hem gençleri hem aileleri uyarıyor.
Son yıllarda özellikle gençler ve kararları ile yaşam tarzları en çok konuşulan hatta tartışılan konuların başında geliyor.
Peki, gençlik döneminde insanlar karar verirken nasıl hareket ediyor, devreye mantık mı yoksa duygular mı giriyor?
Konuyla ilgili Psikolog Ayşe Begüm Zeybek, Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Gençlerin yanlış ilişkiler yaşamasının nedenleri hakkında bilgiler veren Zeybek, ergenlikte beynin hâlen gelişen bir süreç izlediğini söyledi.
Bu dönemde özellikle duyguları ve ödül mekanizmasını yöneten limbik sistemin çok aktif olduğunu vurgulayan Zeybek, “Ancak mantıklı kararlar almayı sağlayan prefrontal korteks henüz tam gelişmemiştir Bu durum, gençlerin hisleriyle hareket etmelerine, risk alarak hızlı kararlar vermelerine ve bazen sağlıksız ilişkilere yönelmelerine neden olabilir” diye konuştu.
“BU SÜREÇ ASLINDA GELİŞİMİN BİR PARÇASI”
Gençlerin karar verirken mantık yerine duygularına göre hareket ettiğini bildiren Zeybek, beynin anlık mutluluğu ve heyecanı önceliklendirdiğini dile getirdi.
Zeybek, bu sebeple, gençlerin toksik ilişkilerde bile kalmaya devam edebileceğini ya da bir ilişkideki olumsuz yönleri görmezden gelebildiğini kaydetti.
Bu süreçte yapılan hataların gençlerin gelişimi için faydalı olabileceğini anlatan Zeybek, “Bireyler, bu süreçte kendi sınırlarını, ihtiyaçlarını ve ilişkilerde ne istediklerini anlamaya çalışır. Bazen yanlış kararlar, ileride daha sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olabilir.” ifadelerini kullandı.
“AİLELERİN BU SÜREÇTEKİ TAVIRLARI ÖNEMLİ”
Bu süreçte ailelere tavsiyelerde bulunan Zeybek, ailenin davranışlarının önemine dikkat çekti.
Ailelerin çocuklarının mutlu olması için tepkiler verdiğini aktaran Zeybek, şunları kaydetti:
“Ancak burada önemli olan, bu endişenin gençle olan iletişimi olumsuz etkilememesi. Endişeyi öfke veya yasaklarla göstermek yerine, gençle sağlıklı bir iletişim kurmak çok daha etkili olur. Eğer ebeveynler çok sert tepkiler verirse, gençler ya kendilerini savunmaya geçer ya da ilişkiyi gizlemeye başlar. Bu da onların daha büyük hatalar yapmasına sebep olabilir.”
AİLELERİN VE ÇEVRENİN ROLÜ NE OLMALI?
Ailelerin eleştirmek yerine dinlemek ve rehber olmak çok daha etkili bir yöntem olduğunu belirten Zeybek, “Aileler, gençlerle açık ve güvenilir bir iletişim kurarak onlara duygularını anlamaları ve sağlıklı sınırlar koymaları konusunda destek olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Ailelerin rehberlik etmesinin önemine vurgu yapan Zeybek, şöyle devam etti:
“Eğer aileleri veya yakın çevreleri onları dinler, anlamaya çalışır ve destekleyici bir yaklaşım sergilerse, gençler de bu süreçten güçlü çıkabilirler. Ailelerin endişelenmesi çok doğal, ancak önemli olan bu endişeyi nasıl yönettikleri. Gençlerin hata yapmasına izin verin, ama onları yalnız bırakmayın.”