ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley, Massachusetts eyaletinde gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün sağlık durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pressley, Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Öztürk’ün gözaltına alındığı 25 Mart’tan bu yana ilaçlarına erişimi olmadığı için üç kez astım krizi geçirdiğini duyurdu. Gözaltı sırasında gerekli tıbbi bakımın yapılmadığını belirten Pressley, bu durumu "ihmal" ve "zulüm" olarak tanımladı.

TIBBİ BAKIMA ERİŞİM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Ayanna Pressley, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Öztürk’ün astım ilaçlarına erişiminin engellenmesinin "tıbbi bakıma ilişkin temel bir hakkın ihlali" olduğunu vurguladı. Pressley, Öztürk’ün avukatından aldığı bilgilere dayanarak, Türk öğrencinin Louisiana eyaletindeki gözaltı merkezinde sıkıntılı bir sağlık süreci geçirdiğini söyledi. "Bu bir zulümdür, ihmaldir ve ahlaki ve yasal bir başarısızlıktır," diyen Pressley, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan, Öztürk’ün gerekli tıbbi bakıma derhal erişimini sağlamasını talep etti.

SGK uyardı: Elden ödemesine 40 bin TL ceza var SGK uyardı: Elden ödemesine 40 bin TL ceza var

ÖZTÜRK'ÜN SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI

Kongre üyesi, ayrıca Öztürk’ün vizesinin geri verilmesi ve serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Pressley, Massachusetts Senatörleri Elizabeth Warren ve Ed Markey'e hitaben yaptığı açıklamada, "Rümeysa Öztürk’ün gözaltında kaldığı her dakika, sağlığının ve haklarının daha fazla risk altında olduğu anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı. Pressley, bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTESİ DE ÖĞRENCİSİNİN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETTİ

Dün, Massachusetts eyaletindeki federal mahkemede yapılan duruşmada, Rümeysa Öztürk’ün avukatları, ABD hükümetini, müvekkillerini sınır dışı etmek için "gizli bir çaba" içinde olmakla suçladı. Avukatlar, Bölge Yargıcı Denise Casper'dan, Öztürk’ün derhal Massachusetts’e geri gönderilmesini ve serbest bırakılmasını talep etti. Yargıç, Öztürk’ün derhal serbest bırakılması konusunda kararını vermedi.

Ayrıca, Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep etti. Üniversite rektörü Sunil Kumar, mahkemeye yaptığı açıklamada, "Öztürk’ün tutuklanması, okulun uluslararası topluluğunu felç etti ve okul güvenliği konusunda ciddi endişeler doğurdu" dedi.

"İSRAİL KARŞITI DELİLER"

Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken, Massachusetts eyaletinde, yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı. Olayın ardından, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Rubio, "Hamas destekçisi" ve "İsrail karşıtı deliler" olarak tanımladığı yabancı öğrencilerle birlikte 300'den fazla öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.

ABD hükümeti, Öztürk’ün sınır dışı edilmesi için çalışmalarını sürdürürken, federal yargıç, ICE tarafından gözaltına alınan Türk öğrencinin sınır dışı edilmesine karşı bir durdurma kararı almıştı. Yargıcın, davanın devamıyla ilgili kararını yakında vereceği belirtiliyor.

Kaynak: AA