Türk akademisyenler, yapılar için devrim niteliğinde bir "akıllı çimento sensörü" geliştirdi. Deprem ve korozyon gibi tehlikelere karşı yapıları anlık olarak izleyebilecek bu sensörler, güvenliği artırmaya yönelik önemli bir adım oldu.
YENİ NESİL YAPI GÜVENLİĞİ
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) öncülüğünde, Afyon Kocatepe ve Yalova üniversitelerinden bilim insanlarının katılımıyla geliştirilen bu teknoloji, yapıların dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Proje, depremler ve korozyon gibi tehlikeler için "akıllı şehirler" vizyonunu güçlendirmeyi hedefliyor. ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, bu çığır açıcı projenin önemini vurgularken, yapıları daha dayanıklı ve uzun ömürlü hale getirecek nano malzeme destekli çimento sensörlerinin, şehirlerin güvenliğini sağlayacak temel bir yenilik olacağını belirtti.
SENSÖRLER HER TÜRLÜ YAPIYA ENTEGRE EDİLEBİLİYOR
ÇAKÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Şimşek, geliştirdikleri sensörlerin yalnızca yeni binalarda değil, mevcut yapılarda da kullanılabileceğini vurguladı. Nano malzemelerle modifiye edilmiş çimento sayesinde, çimento tabanlı malzeme elektriksel iletkenlik kazanarak sensöre dönüştürülüyor. Bu sensörler, özellikle kolonlara takılabilmesi ve çıkarılabilmesiyle mevcut yapılara entegre edilebiliyor. Yapıdaki mikroskobik çatlaklar ve deformasyonlar erken aşamada tespit edilebiliyor.
DEPREM VE KOROZYON TAKİBİ MÜMKÜN OLACAK
Prof. Dr. Şimşek, yeni sensörlerin sadece sarsıntı değil, aynı zamanda yapı içerisindeki korozyon sürecini de izleyebileceğini söyledi. Ayrıca, sensörler sayesinde donatıların zamanla maruz kaldığı aşınmalar da tespit edilebilecek. Bu teknolojiler, internet üzerinden yapay zeka destekli mobil sistemlerle anlık olarak izlenebilecek. Şimşek, çimento tabanlı sensörlerin aynı zamanda zehirli gazların tespiti için de geliştirildiğini ve bu teknolojilerin akıllı şehirler için çok önemli bir yapı taşı haline geleceğini belirtti.