Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tiberius’un şehri, Yunanlıları yenilgiye uğratan ilçe: Emet

Antik dönemlerde ismi Tiberiopolis

Antik dönemlerde ismi Tiberiopolis (Tiberius’un şehri) olarak geçen, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan zulmüne uğrayan ancak Yunanlıları hezimete uğratan ilçe Emet’in tarihini, kültürünü sizler için araştırdık. 

Kütahya’nın ilçelerini tanıttığımız yazı dizimin bu sayısındaki konuğu Emet ilçesi. 

Tarihi milattan önceye dayanan ilçe Kurtuluş Savaşı’nda da önemli roller üstlenirken edebiyat dünyasına Gülten Dayıoğlu gibi isimleri kazandırmıştır.

İşte Emet ilçesinin coğrafi yapısı, kültürü, tarihi… 

Tiberius’un şehri, Yunanlıları yenilgiye uğratan ilçe: Emet

Coğrafi Durum ve Doğal Yapı:

Ülkemizin İçbatı Anadolu bölgesinde yer alan Emet İlçesinin yüzölçümü 1046 km2′ dir. Doğusunda Çavdarhisar, batısında Simav, güneyinde Hisarcık ve kuzeyinde Tavşanlı İlçeleri yer almaktadır.

Rakımı 888 metredir. İlçenin belli başlı yükseltileri Emet-Simav doğal sınırını meydana getiren 2072 metre yüksekliğinde Eğrigöz dağı, 1850 metre yüksekliğindeki Gölcük dağı ve 1800 metre yüksekliğindeki Düşecek dağıdır.

İlçe sınırları içerisindeki Örencik Ovası, İlimizin de önemli ovalarındandır. Şaphane dağından çıkan Emet Çayı ilçenin en büyük akarsuyudur. İlçenin iklim yapısı çeşitlilik gösterir. Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi iklim tipleri arasında bir geçiş iklimine sahiptir.

Tarihçe :

Emet’in ilk yerleşim tarihi Kalkolitik (M.Ö. 5000) dönem sonrası Tunç çağından bu yana sürmektedir. Bu yörede Bitinya dışında tüm Anadolu’da rastlanan tipik Troya pişmiş toprak kap örnekleri tespit edilmiştir.

Eğrigöz’de bulunan Roma dönemi kalesi Bizans döneminde de kullanılmış olup sarp bir yerdedir. Emet’in antik dönemlerde isminin Tiberiopolis (Tiberius’un şehri) olduğu yazılı kaynaklarda ve sikkelerde belirtilmektedir.

Tiberius’un şehri, Yunanlıları yenilgiye uğratan ilçe: Emet

Selçuklu ve Osmanlı döneminde önemini korumuş bir ilçemizdir. Osmanlı döneminde voyvodalık olan Emet, bir ara Simav’a bağlanmıştır.

Emet 1921 yılında Yunan işgaline uğramış acı ve zulüm dolu günlerden sonra 27 Nisan 1922’de Emet’te saldırıya uğrayan Yunanlılar intikam için geri gelmişler ve Cevizdere’de tekrar bozguna uğramışlardır.

Bu olaydan bir hafta sonra Yunan birlikleri yeniden gelmişler ve Emet’i yakıp yıkmışlardır. Emet 3 Eylül 1922’de özgürlüğüne kavuşmuştur.

Kültür, Turizm ve Spor:

İlçenin en önemli kültür faaliyeti, “3 Eylül kurtuluş ve bağımsızlık günü”dür. Bu organizasyon 1940 yılından beri devamlı olarak yapılmaktadır. İlçede yer alan kültürel ve tarihi eserler arasında Kazıklı Voyvodanın bir süre zindanda tutulduğu rivayet edilen Eğrigöz kalesi, miladi 1905 yılında Osmanlılarca yapılan Merkez Ulu Cami sayılabilir.

İlçede 1 Halk Kütüphanesi, 1 Gülten – Cevdet Dayıoğlu Çocuk Kütüphanesi, 500 kişilik modern bir kapalı spor salonu, futbol sahası ve halı saha Emet halkına hizmet vermektedir.

Tiberius’un şehri, Yunanlıları yenilgiye uğratan ilçe: Emet

Altyapı ve Ulaşım :

Emet ilçesi, İl Merkezine 93 km. mesafededir. Köy yollarının 178 km’ si asfalt, 98 km’ si stabilize kaplamadır. 33 köyde kapalı şebeke içme suyu, 19 köyde kanalizasyon köyde kanalizasyon şebekesi mevcuttur. İlçe merkezinin alt yapı sorunu bulunmamaktadır.


Tiberius’un şehri, Yunanlıları yenilgiye uğratan ilçe: Emet