Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin arıcılık haritası güncellendi

Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık

Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası’nın 2023 verileriyle güncellendiğini bildirerek, “Türkiye Arıcılık Haritası’na, yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten iller de eklendi.” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelinde yürütülen arıcılık faaliyetleri hakkında yazılı açıklamada bulundu. 

Türkiye Arıcılık Haritası’nın 2023 verileriyle güncellendiğini aktaran Yumaklı, Türkiye’nin, coğrafi konumu ve biyoçeşitliliği dolayısıyla dünya ballı bitkiler florasının yüzde 75’ine sahip olduğunu aktardı.

“TarımCebimde” mobil uygulamasından da ulaşılabilen Türkiye Arıcılık Haritası’nda, arıcılıkla ilgili birçok veri ve bilgi bulunduğunu ifade eden Yumaklı, şöyle devam etti:

“Haritada ayrıca, ülkemiz genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bunların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor.”

“ORTALAMA KOVAN BAŞI VERİM 12,5 KG”

Yumaklı, ülkenin arıcılıkla ilgili bilgilerinin yer aldığı zaman zaman yeni bilgiler eklenen Türkiye Arıcılık Haritası’nın 2023 verileriyle güncellendiğini söyledi. 

2023 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 9,2 milyon kovan varlığına sahip Türkiye’de yıllık bal üretiminin 115 bin ton olduğunu belirten Yumaklı, ortalama kovan başı verimin ise 12,5 kilogram düzeyinde bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin arıcılık haritası güncellendi

Bal üretiminin, Bakanlığın çalışmalarıyla 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla 115 bin tona, arılı kovan sayısının ise bir önceki yıla göre yüzde 122 artışla 9,2 milyona yükseldiğini kaydeden Yumaklı, şunları kaydetti:

“Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir, en fazla kovana sahip illerimiz arasında yer alıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu’da gerçekleştirilirken bu ilimizi Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ediyor.

En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmir illerimizde yapılıyor. Muğla, Sivas, Antalya, İzmir ve Ordu en fazla arıcılık işletme sayısına sahip illerimiz olarak ön plana çıkıyor.”