Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi öğrencileri, Model Uçak Kulübü çatısı altında geliştirdikleri insansız hava aracıyla TEKNOFEST 2025’e hazırlıklarını sürdürüyor. Geçmiş yıllarda Türkiye altıncılığı elde eden ekip, bu yıl birincilik için iddialı. Kulüp, hem öğrencilerin mühendislik alanına ilgisini artırmayı hem de afet gibi acil durumlara çözüm sunabilecek araçlar üretmeyi amaçlıyor.

AFETLERDEN UMUDA UÇUŞ

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da, öğrencilerin teknolojik bilgi ve becerilerini geliştirmek için kurulan Model Uçak Kulübü, kısa sürede büyük başarılara imza attı. Okul Müdürü Ramazan İlhan, kulübün sadece akademik değil, aynı zamanda kültürel ve teknolojik gelişim açısından da öğrencilere katkı sunduğunu vurguladı.

Edebiyat öğretmeni Mehmet Güran ise öğrencilerin boş zamanlarını üretken şekilde değerlendirmelerini sağlayarak onları telefon bağımlılığından uzaklaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Depremzede Liselilerden Teknofest’e Kanat Açan Başarı Hikayesi2

ÇOK AMAÇLI OTONOM UÇAK

TEKNOFEST’e katılacak 8 kişilik “Gözümüz Yükseklerde” ekibi, bu yıl çok amaçlı, otonom sistemle çalışan bir model uçak geliştirdi. Uçak; yangın söndürme, arama kurtarma ve tarımsal ilaçlama gibi birçok alanda kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Üretim süreci devam eden uçak, elektronik donanımı tamamlandıktan sonra test uçuşlarına başlayacak.

Takım kaptanı 10. sınıf öğrencisi Berkay Arda Yılan, uçağın şartnameye uygun olarak iki yük taşıyabileceğini ve bu yükleri belirlenen alanlara bırakacağını söyledi. Hedeflerinin Türkiye genelinde dereceye girmek olduğunu belirtti.

Depremzede Liselilerden Teknofest’e Kanat Açan Başarı Hikayesi1

Bakan Uraloğlu’ndan Discord ve Roblox açıklaması Bakan Uraloğlu’ndan Discord ve Roblox açıklaması

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YETİŞİYOR

Kulüp üyesi Ayça Bayazid, çalışmanın İTÜ’de Uzay ve Yazılım Mühendisliği hayaline katkı sağladığını belirtti. Mustafa Fatih Delikurt ise “Selçuk Bayraktar gibi öncü olmak istiyoruz” diyerek hedeflerini açıkladı. Kulübün simülasyon pilotu Davut Tuğra Mutlu da ileride pilot olmak istediğini ifade etti.

Bu gençler, hem TEKNOFEST’e hazırlanıyor hem de geleceğin teknoloji liderleri olma yolunda önemli adımlar atıyor.

Kaynak: AA