Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki kamu, özel ve üniversite hastanelerinin yoğun bakım ünitelerindeki hastaların sağlık süreçlerini ve yatak durumlarını anlık olarak yapay zeka desteğiyle takip etmeyi hedefleyen "Yoğun Bakım Merkezi Yönetim Sistemi"ni hayata geçirecek.

Sağlık Bakanlığından ağız ve diş sağlığı uyarısı Sağlık Bakanlığından ağız ve diş sağlığı uyarısı

DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA DESTEĞİYLE DAHA ETKİN YÖNETİM

Bakanlık, sağlıkta dijitalleşme çalışmalarına hız vererek, hastanelerin kritik servislerinin daha verimli yönetilmesi için Yapay Zeka ve Yenilikçi Teknolojiler Daire Başkanlığını kurdu.

Bu çerçevede, özellikle yoğun bakım ünitelerinde sağlık verilerinin yapay zeka aracılığıyla analiz edilmesi ve hastaların bakım süreçlerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.

ANLIK TAKİP VE KARAR DESTEK SİSTEMİ

Yeni sistem sayesinde, yoğun bakım ünitelerinde kullanılan dijital cihazlardan alınan sağlık verileri, yapay zeka aracılığıyla analiz edilerek hekimlere karar desteği sağlanacak. Ayrıca, hastaların sağlık süreçleri ve boş/dolu yatak durumu anlık olarak izlenebilecek.

Bu sayede, sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde sunulması bekleniyor.

E-NABIZ ENTEGRASYONU SAĞLANACAK

Yoğun bakım ünitelerindeki veriler, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) aracılığıyla e-Nabız sistemine anlık olarak iletilecek. Şu anda sağlık verileri HBYS üzerinden e-Nabız’a gönderilse de, doğrudan yoğun bakım cihazlarından veri aktarımının ve entegrasyonunun daha etkin hale getirilmesi için yeni bir sistem kurulacak. Bu sayede, erişkin, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatışı olan tüm hastaların verileri, e-Nabız aracılığıyla yetkili birimler tarafından izlenebilecek.

SAĞLIK YÖNETİCİLERİ ANLIK BİLGİLENDİRİLECEK

Yoğun Bakım Merkezi Yönetim Sisteminde yer alan veriler, hem sağlık profesyonelleri hem de sağlık yöneticileri tarafından anlık olarak izlenecek. Bakanlık, sistem üzerinden sürekli takip yapacak bir ekip oluşturacak ve bu ekip, sağlık yöneticilerini anlık olarak bilgilendirerek, gerekli müdahalelerin hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlayacak.

YOĞUN BAKIM SAĞLIK GİDERLERİNİN KONTROLÜ

Sistem, yoğun bakım sağlık giderlerinin kontrolü ile finansal izlenebilirliğin sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, bu veriler, sağlık politikalarının oluşturulmasına katkı sunmak için kullanılacak.

Şehir hastaneleri için 1 Şubat 2025, ilçe hastaneleri ve ikinci basamak hastaneler için ise 1 Nisan 2025 tarihine kadar hastanelerdeki sistemler ile cihazlar arasında entegrasyon sağlanması planlanıyor. Bakanlık, dokümantasyonları oluşturup mevzuat hazırlıklarını sürdürüyor.

Kaynak: AA