Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Tiyatro Anadolu'da, 21 yıldır terzi olarak görev yapan Ürküş Aydın, bugüne kadar onlarca oyunun kostümünü tasarlayarak sahne arkasındaki emeğiyle dikkat çekti.
TİYATROYA VE KOSTÜME DUYDUĞU AŞK
Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ürküş Aydın, 5 yaşında annesinden öğrenmeye başladığı dikişle terziliğe olan ilgisini geliştirdi. Lisede giyim bölümünü okuduktan sonra, 2004 yılında Tiyatro Anadolu’nun terzi kadrosuna katıldı. Bugüne kadar 50 oyun ve 800 kostüm tasarlayan Aydın, her projenin kendisine yeni bir heyecan kattığını belirtiyor.
Aydın, sahne kostümlerini tasarlarken öncelikli olarak oyuncunun rahatlığını ve kostümün şıklığını göz önünde bulunduruyor. “Oyun metnini okuyarak, atmosferi ve karakterleri anlamadan tasarım yapmak mümkün değil” diyen Aydın, yönetmenle ortak kararlar alarak en uygun tasarımları hazırlıyor.
KOSTÜMLERİ SAHNEDE GÖRMEK AYDIN'I DERİNDEN ETKİLİYOR
Ürküş Aydın, kostümlerinin sahnede, oyuncuların üzerinde canlandığını görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ediyor. “Kostümleri sahnede görmek, bana oyunla bütünleşmiş gibi hissettiriyor. Bazen bu duyguyu o kadar derinden hissediyorum ki gözlerim doluyor” diyor.
Aydın, dönem kostümleri yapmayı çok sevdiğini ve en çok etkilendiği projelerden birinin Shakespeare’in ünlü eseri "Macbeth" olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, tasarladığı kostümler Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından derslerde kullanılmakta.
Tiyatro Anadolu Genel Sanat Yönetmeni Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Karaahmet, Aydın’ın sahne arkasındaki katkılarının büyük olduğunu belirtiyor. Tiyatro Anadolu'nun, Türkiye’nin ilk ve tek profesyonel üniversite tiyatrosu olduğuna dikkat çeken Karaahmet, “Tüm dekor, kostüm ve realizasyon süreçlerini üniversitemizin atölyelerinde gerçekleştiriyoruz” diyor.