Muğla'nın mermer sektöründe çalışan kadınlar, ağır sanayi koşullarına rağmen titizlikle çalışan, üretim sürecine büyük katkı sağlayan isimler olarak dikkat çekiyor.
Mermer yıkama, ayıklama, temizleme, paketleme ve mozaik işlerinde çalışan kadınlar, her gün ağır gürültü ve tozlu ortamda işlerini titizlikle yaparak sektöre katkı sağlıyor.
Muğla'nın Yerkesik Mahallesi'nde 18 yıldır faaliyet gösteren bir mermer fabrikasında çalışanların yüzde 90'ı kadınlardan oluşuyor.
Mermer atıklarından yapılan mozaik ürünler, 20 farklı ülkeye ihraç ediliyor.
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Hüseyin Işık, sektörde kadınların oranının yüzde 30 civarında olduğunu ve kadınların işin her aşamasında, hatta yönetici seviyelerinde de görev aldığını belirtiyor.Mermer fabrikalarında, kadın çalışanlar daha hassas ve dikkat gerektiren işleri yapıyor.
Nimet Türkeş, 11 yıl önce başladığı işinde, taşların seleksiyonundan dizilişine kadar her adımda kadınların daha başarılı olduğunu ifade ediyor. Mermer işinde, göz hassasiyeti gerektiren işlemler kadınların uzmanlık alanı haline gelmiş.
POZİTİF AYRIMCILIK VE AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Fabrikaların, kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayarak aile ekonomilerine katkı sağladığı belirtiliyor.
İşletme sahibi Hacı Gülçek, kadınların iş gücüne katkısının çok önemli olduğunu vurguluyor ve bu sayede hem kadınların sosyal hayatlarına katkı sağladıklarını hem de üretimin kalitesinin arttığını söylüyor.
Mermer sektörü, kadınların katkılarıyla sadece iş gücü açısından değil, aynı zamanda ihracat ve ekonomiye sağladığı katma değerle de önemli bir yere sahiptir.
Kadınların bu sektördeki başarıları, diğer kadınlara da ilham kaynağı olmaktadır.