Farklı illerin yanı sıra Antalya'nın Manavgat ve Kemer ilçelerindeki otellere ilk etapta 1100 çocuk bakıcılarıyla birlikte yerleştirildi.
Savaşın izlerinin çocuklar üzerindeki etkisinin silinmesi ve yeni bir yaşama sıkıca sarılmaları için Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar onlar için seferber oldu.
Çocuklara psikososyal desteğin yanı sıra danstan müziğe, sportif aktivitelerden bilgisayara, el sanatlarından farklı dillerde eğitime kadar farklı alanlarda kurslar düzenlendi.
Bazı çocuklar kısa sürede Türkçe konuşmaya başladı, bazı çocuklar da ilk kez Antalya'da denizle tanışarak, yüzme öğrendi.
Ülkelerindeki ders müfredatına göre eğitimlerini tamamlayarak yaz tatiline giren çocuklar, Kemer'de oluşturulan merkezde ülkelerinde uygulanan üniversite sınavına da girdi.
Günün büyük bölümünü dans ederek, denizde ve tesisin havuzlarında yüzerek, müzik eşliğinde eğlenerek geçiren, yeni diller öğrenerek yeteneklerini geliştiren çocuklar, kendilerine güvenli liman olan Türkiye'nin sunduğu imkanlardan memnun.
"Denizi ilk kez Türkiye'de gördüm"Savaş mağduru çocuklardan 15 yaşındaki Ivanna Prilous, Rusya-Ukrayna savaşı başladığında zor bir süreç yaşadıklarını söyledi.
Ülkesini bırakmak zorunda kaldığını anlatan Prilous, Antalya'da kaldıkları tesiste voleybol oynadığını, dans ettiğini, eğitimlere katıldığını belirtti.
Prilous, "Denizi ilk kez Türkiye'de gördüm. Burada yüzme öğrendim. Kurslar sayesinde Türkçe, Japonca ve İngilizce öğrendim. Türkiye'yi çok seviyorum, Türkler çok iyiler. Türkçe öğrenirken birazcık zorlandım. Bize ev, yemek, eğitim her türlü imkanı sağladılar. Burada deniz, plaj var. Çok mutluyum, teşekkür ederim Türkiye." diye konuştu.
11 yaşındaki Diana Hibalyk ise en çok dans etmeyi sevdiğini ifade ederek, tesiste yeni arkadaşlarının olduğunu söyledi.