Kütahyalı ünlü mütefekkir Abdullah Kütahi’nin ‘Feraidu’l-Funun’ eseri konuşuldu. Seminerde konuşan YÖK Başkanı Özvar, Kütahi’nin önemine vurgu yaptı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ‘Anadolu'da İlk Bilimler Ansiklopedisi Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.
Sempozyumda 1700’lü yıllarda Kütahya’da yaşayan Abdullah Kütahi’nin ‘Feraidul-Funun’ isimli eseri ele alındı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, çevrim içi katıldı.
Kütahya’nın tarih boyunca ilim, irfan ve kültür evi olan bir şehir olduğunu belirten Özvar, kentin 18. yüzyılda böylesine önemli bir mütefekkiri yetiştirmiş olmasıyla iftihar etmesi gerektiğini söyledi.
Kütahi'nin "Feraidu'l-Funun" adlı eserinin önemine dikkat çeken Özvar, eserde 18. yüzyıl Osmanlı bilim anlayışının, bilgi sistematiğinin ve düşünce dünyasının anlatıldığını dile getirdi.
yansıması olduğunu belirten Özvar, şöyle konuştu:
“OSMANLI MEDENİYETİ VE BİLGİNİN BULUŞMASINI ANLATIYOR”
Abdullah Kütahi'nin eserinin, Osmanlı ilim geleneğinin zenginliğinin yanı sıra medeniyet ve bilgi arasındaki ilişkiye vurgu yapan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, eserin keşfedilmesine yönelik ilmi çalışmaların başlatılmasının, ilim ve irfan yolunda atılmış kutlu bir adım olduğunu ifade etti.
VALİ IŞIN, FAZLIOĞLU’NA HEDİYE TAKDİM ETTİ
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Abdullah Kütahi'nin eseriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kütahya Valisi Musa Işın, sempozyumun ilk oturumunun sonunda, esere katkılarından ve çalışmalarından dolayı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na hediye takdim etti.