Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da gençlerde kalp krizi nedeniyle ölüm vakaları arttı mı?

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu “Maalesef Kütahya’da 20-30’lu yaşlarda vakalar arttı.” dedi.

Kütahya’da özellikle son zamanlarda genç ve orta yaşlarda kalp krizi nedeniyle ölüm vakalarının yaşanması dikkat çekmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde 44 yaşındaki okul müdürü Mücahid Çakıroğlu, 2 ay önce spor dönüşü evinde fenalaşan polis memuru Ömer Uzuncalan ve 3 ay önce ise lise öğrencisi Beyza Gelmez’in kalp krizi nedeniyle vefat etmesinin ardından dikkatler genç yaşta meydana gelen kalp krizi vakalarına yöneldi.

Ekspres Haber olarak bizler de konuyu KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu’na sorduk.

“GENETİK MİRAS ÖNEMLİ BİR ETKEN”

Son yıllarda 20-30’lu yaşlarda, özellikle erkeklerde kalp krizi oranlarında artış olduğunu vurgulayan Astarcıoğlu, doktorlar olarak bu duruma şaşırmadıklarını söyledi.

Pandemiyle birlikte hareketsiz yaşam ve kötü beslenmenin arttığını aktaran Astarcıoğlu, bu faktörlere bir de genetik kalp krizinin eklenmesiyle gençlerde vakaların çoğaldığını dile getirdi.

“Genetik miras yani aile öyküsü olan hastalar hayata bir sıfır geriden başlıyor” diyen Astarcıoğlu, “Ancak gençler bunu pek önemsemiyor. Sigara içmeye devam edip üstüne de hipertansiyon, kolesterolü çok önemsemiyorsa bu bir nevi intihar.

Kütahya’da gençlerde kalp krizi nedeniyle ölüm vakaları arttı mı?

Böylece iki sıfır geriye düşüyor. Biz de kardiyoloji camiası olarak açıkçası iki sıfırdan maçın çok geri döndüğünü görmüyoruz. O yüzden gençlerin bu risk faktörlerine dikkat etmesi gerekiyor.” dedi.

Kütahya’da da gençlerin kalp krizi nedeniyle hastaneye geldiğini bildiren Astarcıoğlu, bu anlamda da kente ciddi artış olduğunu söyledi.

“AVRUPA’DA EN ÇOK KALP KRİZİ GÖRÜLEN ÜLKEYİZ”

Kalp krizinde her 10 hastadan 8’nin önlenebilir olduğunu anlatan Astarcıoğlu, şöyle devam etti:

“Açıkçası hastalık dikkat edildiğinde yüzde 80 oranında önlenebilir bir hastalık. Fakat saydığım nedenler yüzünden ciddi bir artış yaşıyoruz. Sonuç ne? Avrupa’da en genç yaşta kalp krizi görülen ülke biziz şu an maalesef. Halk arasında da söylenti var.

Kütahya’da gençlerde kalp krizi nedeniyle ölüm vakaları arttı mı?

Acaba anjiyo olsam damarlarımı görsem olur mu? Biz bunu da çok önermiyoruz. Bir anjiyo olayım. Damarlarımı göstereyim. Ondan sonra da beş yıl huzurla durayım. Böyle olunca sigara içiyorlar, kötü yaşam koşullarına devam ediyorlar.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kalp krizinde bazı belirtilerin olduğunu aktaran Astarcıoğlu, “Birincisi kalp krizi birden gelişen bir şey değil. Önce damar yavaş yavaş tıkanıyor, ilk izleyeceği yol bu.

Bu tarz kişilerde yürümekle, efor harcamakla göğüste yaygın baskı tarzında ağrı oluşuyor. Bir diğeri ani gelişen durum. Burada da yine göğüste ama ani çok şiddetli ve geçmeyen bir göğüs ağrı, baskı, yanma tarzında olabilir.

Kütahya’da gençlerde kalp krizi nedeniyle ölüm vakaları arttı mı?

Bu kişilerin hemen hızlı bir şekilde 112i aracılığıyla kendi aracıyla değil, hastane acil servislerine başvurması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“3 KEZ KALP KRİZİ GEÇİREN BİR DAHA GEÇİRİR Mİ?”

Yine halk arasında 3 kez kalp krizi geçiren gençlerde bir daha kriz geçirmeyeceği iddialarına açıklık getiren Astarcıoğlu, şunları kaydetti:

“Söylentinin ötesinde bir şey değil maalesef. Bir kişi defalarca kalp krizi geçirebilir. Yani gençlerimiz özellikle şuna dikkat etsinler. Şimdi dışarıdan baktığımız zaman kanser, kalp krizi gibi başkasında olunca çok uzak gibi duruyor. Kendi başlarına da gelebilir. Risk faktörleri varsa bunlarla sıkı sıkıya mücadele etsinler. Bunu bir kenara not alsınlar.”

Kütahya’da gençlerde kalp krizi nedeniyle ölüm vakaları arttı mı?