Sarıkaya ilçesinde büyükbaş hayvancılıkla uğraşan 51 yaşındaki Abdullah Güngör, süt verimini artırmak amacıyla müzik dinlettiği çiftliğindeki ineklerin günlük sağımını iki defadan üçe çıkardı.

Güngör, 2016 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) yüzde 65 hibe desteği ile hayvanlarına müzik dinletme pratiğine başladığı 120 başlık işletmesinde başarılı sonuçlar elde etti. Müzik dinletmenin süt verimini artırdığını fark eden Güngör, aynı zamanda günlük sağımını da 8 saatte bir yaparak üretimi üç katına çıkardı.
Baba mesleği olan hayvancılığı sürdüren Güngör, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, TKDK'nin destek projelerinden faydalanarak 2016 yılında kurduğu 120 başlık çiftliği hakkında bilgi verdi. Bu destek sayesinde hayvanlarına müzik dinletme uygulamasına geçen Güngör, bu yöntemin süt verimini artırmada etkili olduğunu gözlemlediğini belirtti. Ayrıca, günlük sağım süresini düzenleyerek daha etkili bir üretim süreci oluşturdu.

Güngör'ün bu başarılı uygulaması, tarım ve hayvancılık sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması adına TKDK'nin destek projelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Güngör, dişi buzağıları damızlık olarak büyüttüklerini belirterek, "Şu anda hayvan sayımız 300 oldu. Çiftliğimiz 180 dönüm üzerinde yer alıyor ve hayvan sayımızı 1000'in üzerine çıkarmayı planlıyoruz." dedi.

Sarıkaya'da 30'a yakın büyükbaş hayvan çiftliği bulunduğunu ifade eden Güngör, "Ayrıca bir kooperatif kurduk. Bu kooperatif aracılığıyla çiftçilere sözleşmeli mısır ektiriyoruz. IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı- Instrument for Pre-Accession Assistance) desteği ile aldığımız 2 biçerdöverle biçtiğimiz mısırı silajlık olarak paketleyip, kar gözetmeksizin çiftliklere dağıtıyoruz." şeklinde konuştu.

TCMB'nin faizi aralık ayında 150 baz puan indirmesi bekleniyor TCMB'nin faizi aralık ayında 150 baz puan indirmesi bekleniyor
Sarıkaya'da hayvancılıkta yenilik müzikle süt üretimi artıyor

"Müzik dinleterek süt verimini artırdık"

Güngör, çiftlikte hayvanlara müzik dinlettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Hayvanlar dışarının traktör, araç ve farklı seslerini almıyor, müzik sesi duyuyor. Hayvan ne kadar rahat olursa o kadar güzel süt veriyor, verim artıyor. 24 saat müzik dinletiyoruz. Hayvancılığı sevmiyorsan bu işi yapamazsın. Bu iş çocuk gibi ilgi istiyor. Doğan yavru ilk doğduğu andan itibaren anne sütüyle besleniyor, zamanında besleyeceksin."

Güngör, süt pazarında sıkıntı bulunmadığına dikkati çekerek, "Sarıkaya'da 70 tona yakın süt üretiliyor, bunun 50 tonu çiftliklerden sağlanıyor. Bu sütleri satmamızda hiçbir sıkıntımız yok." dedi.

Sarıkaya'da hayvancılıkta yenilik müzikle süt üretimi artıyor

İşletme Müdürü Burak Güngör de işletmelerinde müzik dinlettikleri hayvanların kendini daha rahat hissettiğini söyledi.

Güngör, Türk sanat ve klasik müziklerini tercih ettiklerini belirterek, "Müzik, hayvanlarımızın geviş getirme süresini arttırdığı için daha fazla süt üretmesini sağlıyor. Verimden gayet memnunuz. Müzik dinletmeden önceki verimimize göre şu an dinlettikten sonraki verimimiz daha fazla. Daha fazla geviş getirdikleri için de daha fazla süt veriyorlar. Günlük 3 sağıma geçilmesinde çok büyük katkısı oldu. 3 sağım aynı zamanda meme hastalıklarını da azaltıyor." diye konuştu.

İşletmede veteriner sağlık teknikeri olarak görev yapan Yunus Kudret Baş ise "2017 yılından beri bu işletmede çalışıyorum. Hayvanlara müzik dinleterek gevişi arttırıyoruz, geviş arttığı için süt de artıyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Gülsen Ünlütabak