“KÜTAHYA’DA BAZI BÖLGELERDE ARTIŞ ÇOK”
Kütahya’da bazı bölgelerde ayı popülasyonunun arttığına dikkat çeken Yiğit, şöyle devam etti: “Yaklaşık dört beş ay önce bir teyzemizin ayı saldırısı nedeniyle vefatından dolayı Demirciören’de 6’ya yakın bir ayı tespiti yapıldı. Onun haricinde Ilıca-Nusret köyü bölgesi, Beşçam bölgesi ve merkeze bağlı Turgutlar köyünün arka meralarında ayı tespiti yapıldı. Ayrıca Beşçam bölgesinde yavrusu olan ayılar da tespit edildi. Bu bölgelerde biraz daha hassas ve dikkatli olmalarında fayda var. Tek temennimiz inşallah böyle bir karşılaşma olmamasıdır.”PEKİ AYI İLE KARŞILAŞILMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Ayının aslında ürkek ama meraklı bir hayvan olduğunu vurgulayan Yiğit, bir ayı ile karşılaşılması halinde yapılması gerekenleri anlattı. Ormana veya doğaya çıkacak vatandaşlara yanlarında biber gazı götürmelerini tavsiyen eden Yiğit, “Ani hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Ayıyla karşılaştığınız anda ani hareketler ayı harekete geçirecektir. Sakin olmakta fayda var. Gözünüzü kesinlikle ayıdan ayırmadan yavaş yavaş geri çekilmeliyiz. Üzerimizde kaban veya mont varsa çıkarıp boyumuzu olduğundan büyük göstermeye çalışmalıyız. Böylece ondan üstün olduğumuzu ve korkmadığımızı hissettirmeliyiz. İnşallah böyle bir karşılaşma hiçbir vatandaşımız yaşamasın isterim. Bir ayı ortalama saatte 60 kilometre ulaşabiliyor. Ağaca çıksanız ağaca çıkıyor. Suya girseniz suya giriyor. Burada yapmanız tek gereken şey sakin olmak.” ifadelerini kullandı.“KURT, GEYİK VE DOMUZ SAYISINDA DA ARTIŞ VAR”
Yangınlardan dolayı kurt, geyik ve domuz sayılarında da artış yaşandığını bildiren Yiğit, zemheri yani Ocak ile Şubat aylarında hayvanların çiftleşme dönemi olduğu için daha fazla dikkatli olunmasını istedi.
Muhabir: Yaşar Sarı