Niğde'nin Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde, ev kadınları kurdukları kooperatifle atık malzemelerden süs eşyaları üreterek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de çevreye duyarlı bir üretim gerçekleştiriyor. Tyana Kadın Kooperatifi adı altında toplanan 10 kadın, deri, taş tozu, kağıt ip ve su kabağı gibi atık materyalleri kullanarak, şık ve işlevsel süs eşyaları üretiyor. Kooperatifin amacı, kadınların el emeğiyle ürettikleri ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmak ve ekonomik bağımsızlıklarını artırmak.
Kooperatifin başkanı Nazan Çağlak, kadınların ürettikleri eşyaları satamamaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kooperatif kurma kararını aldıklarını söyledi. Çağlak, "Kadınlarımızın ürettiği kağıt ipten çantalar ellerinde kalmıştı, biz de kooperatif kurarak bunları satmaya başladık. Ardından, deri artıklarından takılar üretmeye, su kabağından gece lambaları ve mumluklar yapmaya başladık" diyerek kooperatifin gelişimini anlattı. Çağlak, ürettikleri ürünlerin talep gördüğünü ve rahatça pazarladıklarını belirterek, uluslararası satış yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Kadınlar Süs Eşyaları Üreterek Ev Ekonomisine Katkı Sağlıyor

KADINLAR SOSYALLEŞİP ÜRETİYOR

Kooperatifin başkan yardımcısı Mualla Taşkıran, farklı şehirlerden Kemerhisar’a gelerek kooperatife katıldığını ve burada usta öğreticilik yapmaya başladığını söyledi. Taşkıran, başlangıçta çanta üretmeye başladıklarını ancak zamanla taş tozu ve su kabağından süs eşyaları yapmaya başladıklarını belirtti. "Kabak işlemek çok keyifli. Aşk benim için bir anlam taşır. Kabak, başka bir dünya" diyen Taşkıran, ürettikleri ürünlerin sadece ticari değil, duygusal bir değer taşıdığını da ifade etti.

SÜS EŞYASI ÜRETİMİNDE İNOVASYON

Kooperatif üyesi Efser Kaplan, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay’dan Kemerhisar’a yerleştiğini ve burada usta öğreticilik yaptığını söyledi. Kaplan, su kabağının işlenmesinin kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Burada kabağı işlemek gerçekten çok keyifli. Bu iş, insanın içini ısıtıyor" diye konuştu. Kaplan, deprem nedeniyle yaşadığı zorlukları da atlatmaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Ürettikçe daha fazla keyif alıyoruz ve bir arada vakit geçiriyoruz. Bu süreç, bizim için iyileşme yolculuğu gibi" dedi.

Kadınlar Süs Eşyaları Üreterek Ev Ekonomisine Katkı Sağlıyor2

Mersin’de asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti Mersin’de asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti

KADINLAR GÜÇLENİYOR

Sümbüle Gök, kooperatif üyesi bir başka kadın, bu işi yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Burada üretmek çok güzel. Hem sosyalleşiyoruz hem de çok farklı insanlarla tanışıyoruz" dedi. Kooperatif, sadece çevre dostu ürünler üretmekle kalmayıp, aynı zamanda kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasına olanak tanıyor.

Kadınlar Süs Eşyaları Üreterek Ev Ekonomisine Katkı Sağlıyor3

Editör: Nurcan Günay