Japonya ve İngiltere'deki bilim insanları, görme bozukluğu tedavisinde kullandıkları yapay kök hücrelerin başarılı sonuçlar verdiğini açıkladı.

Cardiff Üniversitesi, Japonya'daki iPS Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi (CiRA) ve Osaka Üniversitesi'nden araştırmacılar, ileri derecede görme bozukluğu yaşayan 4 kişiye indüklenmiş pluripotent kök hücreleri (iPS) nakli yaptı.

Kütahya’da AIDS hastalığına dikkat çekildi Kütahya’da AIDS hastalığına dikkat çekildi

Araştırmacılar, bu kök hücrelerin nakledildiği 3 hastanın görme yetisinde bir yıldan fazla süren önemli iyileşmeler kaydedildiğini belirtti. Ancak son hastanın iyileşmesi daha kısa süreli oldu. Hastalar herhangi bir yan etki yaşamadı, ancak tedavinin etkilerinin daha iyi gözlemlenebilmesi için daha fazla nakil yapılması gerektiği vurgulandı.

iPS Hücreleri ve Nobel Ödülü

İndüklenmiş pluripotent kök hücreler, Japon bilim insanı Şinya Yamanaka tarafından geliştirilmiş ve bu buluşu ile 2012'de Nobel Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

iPS hücreleri, normal hücrelerin genetik yapısının değiştirilmesiyle elde edilen, embriyonik kök hücrelere dönüşebilen hücrelerdir. Bu hücreler, hastalıklı doku ve organları onarabilme potansiyeline sahip olduğu için çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

iPS hücreleri, Parkinson, kalp hastalıkları, omurilik yaralanmaları ve ilik nakli gibi tedavilerde de başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Kaynak: AA