Van'ın Özalp ilçesinde çiftçilik yapan 64 yaşındaki Orhan Pişkin, 20 yıl boyunca süregelen sigara bağımlılığına ailesinin desteğiyle 4 yıl önce son verdi.

Pişkin, sigarayı bırakmasının ardından hem sağlık sorunlarından kurtuldu hem de ekonomik açıdan rahatladı.

SİGARA BAĞIMLILIĞININ YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI

Bağrıaçık Mahallesi'nde yaşayan ve yıllarca günde iki paket sigara içen Pişkin, zamanla sigara kullanımına bağlı olarak sindirim ve solunum sıkıntıları yaşamaya başladı.

Uyuma ve yürüme zorlukları çeken Pişkin, sigaranın hayat kalitesini olumsuz etkilediğini fark etti.

"SİGARA İÇTİĞİM ZAMANLAR TOPLUM İÇİNE GİREMİYORDUM"

Pişkin, sigarayı bırakma sürecinde ailesinin büyük desteğini gördüğünü belirterek şunları söyledi:

Geç saatlere kadar uyanık kalmak depresyon riskini artırıyor Geç saatlere kadar uyanık kalmak depresyon riskini artırıyor

"Daha önce nefes almakta zorlanıyordum, hızlı yürüyemiyordum ve sürekli yorgun hissediyordum. Ancak sigarayı bıraktıktan sonra hareketlerimdeki kısıtlamalar ortadan kalktı. Sigarayı bırakmamda ailemin desteği büyük oldu. Şimdi çok daha sağlıklıyım ve toplum içine daha rahat girebiliyorum. Eskiden sigara kokusundan dolayı insanların benden rahatsız olduğunu düşünüyordum. Bıraktıktan sonra bu düşüncelerim tamamen değişti."

Pişkin ayrıca, sigaraya harcadığı parayı ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığını vurgulayarak, sigara içenlere bağımlılıktan kurtulmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

"SİGARA, BİRÇOK ÖLÜMCÜL HASTALIĞA YOL AÇIYOR"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Mermit, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

"Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa sebep oluyor. Sigara içenlerin bir an önce bu bağımlılıktan kurtulmaları gerekiyor. Sigara bırakma tedavisine başlayanların düzenli takip edilmesi, başarı oranını artırıyor. Polikliniğimize başvuran kişilere kişiye özel sigara bırakma programları oluşturuyoruz. Bağımlılık seviyesine göre ilaçlı veya ilaçsız tedavi yöntemleri sunuyoruz. Bu sayede sigarayı bırakan veya azaltan çok sayıda hastamız var."

Mermit, sigara bırakma sürecinin uzman desteğiyle daha kolay yönetilebileceğini ifade ederek, sigara bağımlılığıyla mücadele eden herkesi polikliniklerinden destek almaya davet etti.

Kaynak: AA