Adana'nın Sarıçam ilçesinde yer alan "Ali Baba Süt ve Süt Ürünleri" çiftliği, doğayı koruyarak üretim yapmayı başaran örnek bir işletme olarak dikkat çekiyor. Çiftlik, elektrik ihtiyacını güneş panelleriyle, su ihtiyacını ise yağmur suyu hasadıyla karşılıyor. Ayrıca, hayvan gübreleri meyve bahçesinde kullanılarak, kimyasal gübre kullanımını yarı yarıya düşürülüyor.

YENİLİKÇİ YÖNTEMLERLE MALİYETLERİ AZALTMAK

Çiftliğin sahibi Ali Acembekiroğlu, enerji tüketimi ve maliyetlerin önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, enerji ihtiyacını güneş panelleriyle karşılayarak önemli bir tasarruf sağladıklarını vurguluyor. Ayrıca, çiftliğin meyve bahçesinde sulama için yağmur suyu kullanılması da maliyetleri azaltmaya yardımcı oluyor. Acembekiroğlu, bu yöntemlerin sadece çevre dostu değil, aynı zamanda ekonomiye de katkı sağladığını ifade etti.

KUTSO Başkanı Argat, Afyonkarahisar’da konuştu KUTSO Başkanı Argat, Afyonkarahisar’da konuştu

HAYVAN GÜBRELERİYLE TOPRAK KALİTESİ ARTIYOR

Çiftlikte hayvanlardan elde edilen gübrelerin, meyve bahçesindeki toprak verimliliğini artırmada kullanıldığına dikkat çeken Acembekiroğlu, kimyasal gübre kullanımını azalttıklarını belirtiyor. Bu doğal yöntemler sayesinde hem çevre korunuyor hem de gübre maliyetlerinde büyük bir azalma sağlanıyor. Acembekiroğlu, bu tür projelerin gelecekte daha geniş çapta yaygınlaşmasını umuyor.

Kaynak: AA