Edirne’de yaşayan 68 yaşındaki ev hanımı Makbule Yelgin, azmiyle herkese ilham veriyor. Yıllarca su korkusu yaşayan Yelgin, 65 yaşında yüzme öğrenmeye karar verdi ve 68 yaşında uluslararası bir yüzme yarışmasında madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı.
65 YAŞINDA YÜZME ÖĞRENDİ, YAŞINDA MADALYA KAZANDI
Gençlik ve Spor Bakanlığının "7’den 70’e Yüzme Bilmeyen Kalmasın Projesi" kapsamında yüzme kurslarına katılan Makbule Yelgin, Edirne Olimpik Yüzme Havuzu'nda torunlarının antrenörü Yasemin Şahin ile çalışmalara başladı.
Azmi ve disiplinli çalışmasıyla kısa sürede yüzme öğrenen Yelgin, antrenörünün desteğiyle Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından 7-9 Şubat'ta düzenlenen Uluslararası Masterler Uzun Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda 65-70 yaş 50 metre sırtüstü kategorisinde 3. olarak madalya kazandı. Haftanın üç günü düzenli antrenmanlarına devam eden Yelgin, hedeflerini büyüterek yeni madalyalar kazanmak istiyor.
"DENİZE DİZİME KADAR GİRİP ÇIKIYORDUM"
Makbule Yelgin, su korkusunu yenmenin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. “Denize sadece dizime kadar girip çıkıyordum. Ancak artık yüzebiliyorum ve bundan büyük mutluluk duyuyorum.” diyen Yelgin, yıllar boyunca torunlarını yüzme kurslarına götürdüğünü ama kendisi için adım atmaya cesaret edemediğini ifade etti.
“12 yıl önce torunumu yüzme kursuna götürdüğümde antrenörüm beni de davet etmişti ama cesaret edemedim. Yıllar sonra yüzme öğrenmeye karar verdim.

Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği’ndeki 30 arkadaşımla kursa başladım ama sadece ben antrenmanlara devam ettim. 65 yaşında yüzmeyi öğrendim ve 68 yaşında uluslararası yarışmada madalya kazandım. Bu yaştan sonra bunu başarabileceğimi hiç tahmin etmezdim, çok mutluyum.” dedi.
Yüzmenin sağlığına da olumlu etkisi olduğunu belirten Yelgin, bel fıtığı rahatsızlığının yüzme sayesinde hafiflediğini dile getirdi. “Yüzme benim için hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok faydalı oldu.
Şimdi daha sağlıklıyım ve kendimi daha güçlü hissediyorum.” diyen Yelgin, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak daha fazla madalya kazanmayı hedeflediğini söyledi.
Makbule Yelgin’in antrenörü Yasemin Şahin ise onun azmini ve başarısını takdir ettiğini belirtti. “Makbule Hanım ile 2012 yılında torununu yüzme kursuna getirdiğinde tanıştım.

O zamanlar öğrenmek istiyordu ama fırsat bulamamıştı. Yıllar sonra 65 yaşında başvuruda bulundu ve üç yıldır düzenli antrenman yapıyor. Bu süreçte büyük bir gelişim göstererek uluslararası bir yarışmada madalya kazandı. Gerçekten emeğinin karşılığını aldı.” dedi.
Yelgin’in her yaştan insana ilham verdiğini belirten Şahin, “Yaş asla bir engel değil. Yeter ki insan kendine inansın ve azimle çalışsın.” sözleriyle onun başarısını vurguladı.




