Kütahya’da Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti Bitli Helvayı 100 yılı aşkın süredir üreten Helvacı Hakkı’nın beşinci kuşak işletmecisi Hakkı Helvacıoğlu, bitli helvanın yapılışını ve püf noktalarını anlattı.
11 ayın sultanı Ramazan’da iftarın ardından tatlı niyetine tüketilen, çayın veya kahvenin yanında ikram edilen bitli helva, Kütahya’nın coğrafi işaretli kültür mirası olarak öne çıkıyor.
Kütahya’da 1898 yılından bu yana ağızların tatlanması için hizmet veren Helvacı Hakkı’nın 5. kuşağı Hakkı Helvacıoğlu, bitli helvanın yapımını Ekspres Haber’e anlattı.
Ramazan ayında özellikle Kütahya’da bitli helvanın çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, kültür mirası olarak günümüze kadar geldiğini söyledi.
Bitli helvanın ismiyle ilgili bilgiler veren Helvacıoğlu, “Üzerinndeki siyah parçacıklardan dolayı bitli adını vermişler geçmiş zamanlarda. Sonra ismi susamlı helva, çıtır helva olarak güncellenerek bugünlere kadar ulaşmış.” diye konuştu.
“YOĞUN TALEP OLUŞTU, NORMAL ZAMANDA DA ÜRETİYORUZ”
Özellikle Ramazan aylarında oruçtan sonra tatlı niyetine çayla birlikte tüketildiğini aktaran Helvacıoğlu, yoğun talep nedeniyle sadece Ramazan ayında üretilen bitli helvanın normal zamanlarda üretmeye başladıklarını dile getirdi.
Yoğun talebe internet üzerinden yaptıkları satışlarla karşılık verdiklerini bildiren Helvacıoğlu, “Yapımı biraz meşakkatli, çok fazla el emeği, çok fazla ustalık istiyor. Önemli olan bitli helvanın burada çıtır bir yapıya sahip olması, ince açılmış olması gerekiyor. Isırdığınızda damağınıza zarar vermeden güzel bir şekilde, keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
“KURULDUĞUMUZ GÜNDEN BU YANA YAPIYORUZ”
Helvacı Hakkı markasının 1898 yılından bu yana hizmet verdiğini anlatan Helvacıoğlu, “100 yıllık markalar arasındaki yerimizi aldık. Kurulduğumuz günden bu yana bitli helvayı vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz. Tescilli paşa helvamız, köpük helvamız var. Tahin helvası, tahin şıramız ile Kütahyalılara hizmet tatlı hizmet sunuyoruz.” şeklinde konuştu.