AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan ve kamuoyunda 11. Yargı Paketi olarak bilinen kapsamlı düzenleme çalışmaları tamamlandı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde hazırlanan teklifin, gelecek hafta TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.
Yeni düzenleme, özellikle örgütlü suçlarda çocukların kullanılması, meskun mahalde ateş edilmesi, trafikte yol kesme ve kurusıkı silahlarla ateş edilmesi gibi toplum güvenliğini tehdit eden eylemlerde cezaların ağırlaştırılmasını öngörüyor.
ÇOCUKLARI SUÇTA ARAÇ OLARAK KULLANANLARA AĞIR CEZA
Teklife göre, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda çocukların araç olarak kullanılması halinde örgüt yöneticilerine verilen cezalar bir katına kadar artırılacak.
Bu düzenleme, çocukların suç örgütleri tarafından istismar edilmesini önlemeyi amaçlıyor.

MESKUN MAHALDE ATEŞ EDENLERE DAHA YÜKSEK HAPİS CEZASI
Güvenlik güçlerinin sıkça karşılaştığı meskun mahalde silahla ateş etme suçu için ceza aralığı yükseltiliyor.
Alt sınır: 6 aydan → 1 yıla
Üst sınır: 3 yıldan → 5 yıla
Buna göre meskun mahalde silahla ateş edenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kurusıkı silahla ateş edenler de ceza alacak
Ses ve gaz fişeği atan kurusıkı silahlarla ateş edenler için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Düğün ve kutlamalarda ateş edenlere ceza artışı
Düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinliklerde ateş edilmesi durumunda ceza yarı oranında artırılacak.

TRAFİKTE YOL KESME SUÇ SAYILACAK
Teklifle “trafikte yol kesme” Türk Ceza Kanunu’nda müstakil bir suç hâline geliyor.
Bir aracı durduran veya hareket etmesini engelleyenlere: 1–3 yıl hapis
Aracı gitmekte olduğu yerden başka bir yere götürenlere: 2–5 yıl hapis
Bu düzenleme, trafikte yaşanan tehlikeli müdahalelerin önüne geçmeyi hedefliyor.




