Bu değişiklikler, yargı süreçlerini daha etkin, adil ve şeffaf hale getirmeyi amaçlamaktadır. İşte 8. yargı paketinde yer alacak olan bazı önemli değişikliklerle ilgili ayrıntılar.
Evlenen Kadınların Soyadı Kullanma Hakkı
8. yargı paketiyle birlikte evlenen kadınlar, sadece kendi soyadlarını kullanma hakkına sahip olacak. Mevcut durumda iki soyadı kullanabilen kadınlara, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla soyadı değişikliği yapmama hakkı tanınacak.
Hapis Cezası İnfazında Değişiklik
Artık hapis cezasının infazı, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de geçerli olacak. Suçlu, 1 ay hapis cezası alsa bile cezasının en az yüzde 40'ını, yani 12 gününü cezaevinde geçirmesi gerekecek. Böylece denetimli serbestlik süresi, cezanın oranına bağlı olarak belirlenecek.
Adli Para Cezalarında Yeni Limit
Adli para cezalarında ön ödemenin taban limiti 30 liradan 100 liraya yükselecek, üst sınır ise 500 lira olacak. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesindeki miktar, 100 lira ile 500 lira arasındaki bir rakamın gün ile çarpımıyla belirlenecek.
Diğer Önemli Değişiklikler
- Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davası açma imkânı tanınacak.
- Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.
- Hükümlülerden 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, ağır hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar, koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek.
- Hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak.
- Hükümlülerin ikinci defa mükerrer hükümleri uygulanabilir; ancak bu durumda cezaevinde geçirmeleri gereken süre dörtte üçü kadar olacak.
- Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
8. yargı paketiyle getirilen bu değişiklikler, Türkiye'nin yargı sistemine önemli katkılar sunarak adaletin daha etkin bir şekilde işlemesini hedefliyor. Bu değişikliklerle birlikte yargı sistemi daha adil, şeffaf ve güncel bir yapıya kavuşmaya yönelik adımlar atmaktadır.