Erzurum Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Doç. Dr. Faruk Aydınyılmaz, kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ve kalp krizi vakalarının büyük bir kısmının engellenebileceğini söyledi. Aydınyılmaz, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve sigara ile alkol tüketiminin azaltılmasının, kalp krizi vakalarını yüzde 80'e kadar önleyebileceğine dikkat çekti.
Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Aydınyılmaz, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili çok fazla bilgi olmasına rağmen, dünyada ve Türkiye’de bu hastalıkların ölüme yol açan en önemli sebeplerden biri olduğunu belirtti. Aydınyılmaz, her yıl Türkiye’de yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini, ancak bu vakaların büyük bir kısmının engellenebilir risk faktörlerine bağlı olduğunu söyledi.
HAREKETSİZLİK KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Aydınyılmaz, kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlere de değindi. Hipertansiyon, diyabet, obezite, fiziksel hareketsizlik, stres ve hava kirliliği gibi faktörlerin kalp sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca, bu risk faktörlerine sahip kişilerin en az yılda bir defa kardiyolojik muayeneye gitmelerini önerdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünya genelinde 17 milyon insanın kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan bazılarının hayatını kaybettiğini söyledi.
FİZİKSEL AKTİVİTELER KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Aydınyılmaz, kalp sağlığını korumak için fiziksel aktivitenin önemine de değindi. Türk Kardiyoloji Derneği'nin Avrupa Kardiyoloji Derneği’ne ait kalp koruma kılavuzlarında fiziksel aktivitenin önerildiğini belirtti. Haftada 150 ila 300 dakika arasında hafif düzeyde fiziksel aktivite yapılmasının kalp sağlığı açısından faydalı olacağını ifade etti. Aydınyılmaz, yürüyüş, su içi egzersizleri ya da hafif hızda bisiklet sürme gibi aktivitelerin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini söyledi.
Ayrıca, haftada bir veya iki gün direnç egzersizleri yaparak kas kitlesinin artırılmasının, kişilerin ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olacağını ve kolesterol seviyelerini düşürebileceğini belirtti. Düzenli fiziksel aktivitenin, hipertansiyon, diyabet ve stres gibi sorunların yönetilmesine de katkı sağlayacağını vurguladı.
BESLENME KALP SAĞLIĞINI ETKİLİYOR
Doç. Dr. Faruk Aydınyılmaz, kalp sağlığını koruyabilmek için Akdeniz tipi beslenmenin önerildiğini belirtti. Bu beslenme tarzı, bitkisel içeriklerden zengin ve hayvansal içeriklerden fakir olmalıdır. Sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerektiğini söyleyen Aydınyılmaz, kırmızı etin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, işlenmiş gıdalardan, örneğin salam, sosis ve sucuk gibi ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Haftada 1-2 gün balık tüketiminin kalp sağlığı için faydalı olduğunu da sözlerine ekledi.
SİGARA VE ALKOL KALP SAĞLIĞINI KÖTÜ ETKİLİYOR
Aydınyılmaz, sigara ve alkolün kalp damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti. Sigara içmenin, şeker hastalığının ve aşırı alkol tüketiminin kalp damar sağlığını en kötü şekilde etkileyen faktörler olduğunu vurguladı. Sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile kalp sağlığının korunabileceğini söyledi.
Aydınyılmaz, 40 yaş üzeri kişilerin özellikle risk faktörleri taşıyorlarsa yıllık kardiyolojik muayeneye gitmelerini önerdi. Sigara içen, şeker hastalığına sahip ve aşırı alkol tüketen bireylerin kalp sağlığı açısından en yüksek risk grubunda yer aldığını belirtti. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sigara ile alkolden uzak durmanın kalp sağlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini ifade etti.