Ukrayna'da son günlerde yaşanan üst düzey yetkili istifaları dikkat çekti. Ülkede dört bakan ve iki başbakan yardımcısı görevlerinden ayrıldığını açıkladı. İstifaların sebepleri hakkında resmi bir açıklama yapılmazken, kamuoyuna duyurular Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefançuk tarafından gerçekleştirildi. İstifalar arasında Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın da bulunduğu dört bakan ile iki başbakan yardımcısının ismi yer alıyor.

Başbakan Yardımcıları İrina Vereşçuk ve Olha Stefanişina'nın yanı sıra Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyşin, Adalet Bakanı Denis Malyuşka ve Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ruslan Strelets görevlerinden ayrıldılar. Vereşçuk, 'Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu'ndan; Stefanişina ise 'Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu'ndan sorumlu başbakan yardımcılarıydı.

Yeni Bakanların Duyurulması Bekleniyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin istifalarla ilgili henüz bir yorumda bulunmadığı belirtiliyor. Zelenskiy'nin kabinesinde kapsamlı bir değişiklik yapmak istediği ifade ediliyor. Yeni bakanların önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor. İstifaların ardından Ukrayna'da, bazı diğer bakanların da görevlerinden ayrılması olasılığı konuşuluyor.

Ukrayna'da muhalefet milletvekillerinden İrina Heraşçenko, bu tür kabine değişikliklerine eleştiride bulundu. Heraşçenko, Rusya'yla süren savaş koşullarında ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiğini savundu.

Gazze'de bu güne kadar can kaybı 44 bin 502'ye yükseldi Gazze'de bu güne kadar can kaybı 44 bin 502'ye yükseldi

Lviv'de Rus Hava Saldırısı 

Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'nın batısındaki Lviv şehrine düzenlediği hava saldırıları sonucu en az yedi kişinin hayatını kaybettiği ve 30'dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, saldırılarda 50'den fazla binanın hasar gördüğünü açıkladı. Ayrıca, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de de sabah saatlerinde patlama sesleri duyuldu.

Ukrayna-Rusya Savaşı Ne Zaman Başladı?

Ukrayna-Rusya Savaşı, 2014 yılında başlayan gerilimlerin ardından, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askeri operasyon" başlattığını duyurmasıyla resmen başlamıştır. Bu tarihte gerçekleştirilen askeri harekât, iki ülke arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların bir sonucu olarak değerlendirilmektedir.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı bu işgal, büyük ölçekli insani ve küresel etkiler doğurdu. Savaş, her iki tarafta da on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. 2022 yılının Mayıs ayı itibarıyla, Ukrayna içinde tahmini 8 milyon kişi yer değiştirmek zorunda kalmış, 3 Ekim 2022 itibarıyla ise yaklaşık 7,6 milyon Ukraynalı ülkeyi terk etmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZI