Ağız ve diş sağlığı, bireylerin genel sağlığı üzerinde doğrudan etkili olurken, doğru beslenme ve ilaç kullanımının da sağlıklı bir ağız yapısına bağlı olduğu belirtildi. Uzmanlar, ağız hijyeninin sadece diş sağlığı için değil, aynı zamanda birçok hastalığın erken teşhisi için de kritik olduğuna dikkat çekiyor.

“Ağız Kanserleri Diş Hekimleri Tarafından Erken Fark Edilebilir”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Göçmen, ağız sağlığının birçok sistemik hastalığın habercisi olabileceğini ifade ederek, “Ağız kanserleriyle günümüzde sıklıkla karşılaşıyoruz ve diş hekimleri hastalığın ilk basamağında bunun farkına varabiliyor” dedi.

Göçmen, ağız kanserlerinin tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Diş hekimleri, çene cerrahları en başından bu sürece dahil olurlarsa hastalar daha etkili tedavilere ulaşabilir. Ağızda görülen lezyonlar mutlaka ciddiye alınmalı. Şayet uzun süredir ağızda duruyorsa, enfeksiyon veya akıntıya neden oluyorsa diş hekimine başvurulmalı ve gerekirse biyopsi alınmalıdır.”

“Diş Hekimine Gitme Oranı Avrupa’da Türkiye’nin 5 Katı”

MÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Umut Aslan, diş çürüğünün gripten sonra en sık görülen hastalık olduğunu vurguladı. Avrupa ile Türkiye arasındaki ağız sağlığı farkına da değinen Aslan şu bilgileri paylaştı:

“Avrupa’da diş hekimine gitme sıklığı Türkiye’nin 5 katı. Almanya’da bireylerin büyük çoğunluğu günde iki kez diş fırçalarken, Türkiye’de bu oran beş kişiden birine denk geliyor. Diş hekimi korkusu değil, diş hekimi sevgisiyle çocuk yaşlardan itibaren kontroller alışkanlık haline getirilmeli.”

SMA tedavisinde yeni ilaca SGK geri ödeme müjdesi SMA tedavisinde yeni ilaca SGK geri ödeme müjdesi

Doç. Dr. Aslan, ağız sağlığının temelinin diş fırçalama ve diş ipi kullanımından geçtiğini vurguladı. Türkiye'de 65 yaş üstü bireylerde tam dişsizlik oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Yaşlı bireylerde genel sağlık sorunlarına ek olarak ağız sağlığı problemleri de görülebiliyor. Doğru beslenme ve ilaç kullanımı için sağlıklı bir ağız yapısı şart. Beslenmenin ilk adımı ağızdan başlar.”

Sağlıklı Yaşamın Temeli Ağız Ve Diş Sağlığından Geçiyor (1)

“Dijital Diş Hekimliği Sayesinde Aynı Gün İçinde Tedavi Mümkün”

Doç. Dr. Aslan, dijital teknolojilerin diş hekimliğinde büyük kolaylık sağladığını belirtti. Eskiden haftalar süren protez işlemlerinin artık bir günde tamamlanabildiğini aktaran Aslan, implant tedavisinin de giderek yaygınlaştığını söyledi.

“Ağız Gargaraları Temizliğe Destek Sağlıyor”

MÜ Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Selin Güngörmek, ağız sağlığı için günlük temizlik alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı:

“Uygun bir diş macunu ile diş fırçalanmalı, diş ipi veya diş arası fırçası ile temizlenmeli. Bunlara ek olarak mekanik temizliğe destek olması için ağız gargaraları da kullanılabilir.”

Güngörmek, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasında ebeveynlere büyük görev düştüğünü belirtti:

“Çocuklar her şeyi ebeveynlerinden öğrenir. Diş fırçalamayı birlikte yaparak onlara bu alışkanlığı kazandırmak gerekir.”

Kaynak: AA